Prepustený ruský novinár sa po incidente bojí o svoju bezpečnosť

TA3 TASR
14.6.2019 17:21

Ruský novinár Ivan Golunov, ktorého zbavili obvinenia "z pokusu o nelegálny predaj omamných látok vo veľkom objeme", vyhlásil, že sa obáva o svoju bezpečnosť. Informovala o tom agentúra Interfax.

Prepustený ruský novinár sa po incidente bojí o svoju bezpečnosť
SITA/AP

"Do určitej miery sa bojím o svoju bezpečnosť, pretože situácia zatiaľ nie je veľmi jasná. Nie je jasné, čo cítia a prežívajú operační dôstojníci, ktorých určite ani vo sne nenapadlo, že situácia sa môže vyvinúť takýmto smerom," vyhlásil Golunov v rozhovore so žurnalistkou a bývalou kandidátkou na ruskú prezidentku Xenijou Sobčakovou. "Môže to byť čokoľvek. Budem sa snažiť byť opatrný. Veľmi sa chcem vrátiť k normálnemu životu - bez obáv cestovať metrom a písať si v ňom poznámky," dodal novinár.

Golunova minulý týždeň v Moskve zadržali na základe obvinení "z pokusu o nelegálny predaj omamných látok vo veľkom objeme". Novinár na súde tvrdil, že drogy mu policajti podstrčili. Golunov verí, že jeho zadržanie súvisí s novinárskou prácou, keď sa venoval vyšetrovaniu podozrivých káuz v pohrebných službách. Vypovedal tiež, že na policajnej stanici bol vystavený fyzickému násiliu. Súd cez víkend rozhodol, že Golunov bude do 7. augusta v domácom väzení.

Po mohutnej kampani na jeho podporu — nielen v Rusku, ale aj v zahraničí — ministerstvo vnútra oznámilo, že obvinenie stiahlo a trestné stíhanie zastavilo. Na novinárovu podporu sa v Moskve konal úradmi nepovolený pochod. Polícia počas neho zadržala vyše 500 ľudí. Ruský prezident Vladimir Putin v súvislosti s Golunovým prípadom odvolal z funkcií dvoch generálov polície.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok