S Čaputovou som pripravený spolupracovať, vyhlásil Pellegrini

TA3 TASR
14.6.2019 15:40

Premiér Peter Pellegrini dúfa, že vo vzťahoch medzi vládou a hlavou štátu sa začne od inaugurácie písať iný príbeh ako doposiaľ. Pellegrini to uviedol vo videu zverejnenom na jeho facebookom profile.

Želá jej, aby si získala rešpekt

"Želám jej, aby sa jej darilo zjednocovať, a nie rozdeľovať našu spoločnosť. Aby si získala rešpekt v zahraničí a aby vo vnútornej politike konala nadstranícky a s úctou ku každému, kto získal mandát od ľudí. Tak to bude dobré pre Slovensko a všetkých jeho občanov," povedal premiér vo videu. Ako vysvetlil, zúčastní sa na schôdzi NR SR nielen z úcty voči hlave štátu, ale aj z úcty k rozhodnutiu ľudí.

"Pani prezidentka prichádza do najvyššej ústavnej funkcie s mandátom priamo od občanov. Na jej úspešné zvládnutie bude potrebovať odvahu, nasadenie i schopnosť rýchlo sa učiť a naberať potrebné skúsenosti. Ako predseda vlády som pripravený s novou prezidentkou korektne spolupracovať," povedal Pellegrini.

Zhodu očakáva najmä v zahraničnopolitických otázkach. Pripomenul, že je dôležité hľadať partnerov pre obnovenie celospoločenského i celopolitického historického konsenzu, že miestom Slovenska je Európska únia a garanciou jeho bezpečnosti je členstvo v NATO.

Zmienil sa aj o jej pôsobení v PS

Pellegrini vo videu zmienil aj predchádzajúce politické pôsobenie Čaputovej v Progresívnom Slovensku. "Stojí pred ňou kľúčová úloha odosobniť sa od týchto väzieb a byť skutočne nadstraníckou prezidentkou. Slovensko stále vidí pred sebou aktuálny príbeh prezidenta, ktorý vstúpil do svojho paláca ako nestraník, no celý záver jeho funkčného obdobia poznačili jeho osobné ambície v parlamentnej politike," povedal na margo končiaceho prezidenta Andreja Kisku. Ten chce budúci týždeň predstaviť konkrétnejšie obrysy svojej novej politickej strany.

Zuzana Čaputová vyhrala v prvom aj druhom kole marcových prezidentských volieb. Porazila podpredsedu Európskej komisie Maroša Šefčoviča, ktorého podporoval práve Smer-SD. V predchádzajúcich prezidentských voľbách sa o post hlavy štátu uchádzal predseda Smeru a vtedajší premiér Robert Fico. Porazil ho politický nováčik Andrej Kiska. Hoci ich vzťahy boli zo začiatku korektné, najmä po vražde novinára Jána Kuciaka a výmene vlády boli Fico s Kiskom v konflikte.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok