Pristátiu vrtuľníkov sme nebránili, tvrdí MO. Hovorí o trestoch

TA3 SITA
14.6.2019 14:37

Ministerstvo obrany sa ostro ohradilo voči medializovaným informáciám, že svojím rozhodnutím zabránilo pristátiu amerických vrtuľníkov na území SR. Hovorí o disciplinárnom potrestaní zamestnancov rezortu, ktorí konali "nad rámec povinností". V kauze už od rezortu žiadal vysvetlenie Most-Híd, SaS hovorí o akte nepriateľstva voči USA.

Pristátiu vrtuľníkov sme nebránili, tvrdí MO. Hovorí o trestoch
SITA/AP (ilu)

V praxi záleží na rezorte obrany

Hovorkyňa rezortu Danka Capáková informovala s tým, že ministerstvo obrany v tejto veci rozhodlo až dnes. V praxi však záleží práve na podkladoch rezortu obrany, ktorého stanovisko tlmočí náš rezort diplomacie tretej strane. Dôkladné vysvetlenie žiada od rezortu obrany aj vládna strana Most-Híd. Znepokojený bol aj jej nominant na poste štátneho tajomníka ministerstva obrany Róbert Ondrejcsák. Ten na sociálnej sieti Facebook napísal, že sa "nestačí čudovať".

"V súvislosti so žiadosťou Veľvyslanectva Spojených štátov amerických v Slovenskej republike o diplomatické povolenie na prelet cez územie Slovenskej republiky v dňoch 18. a 19. júna tohto roka, a s tým spojených úkonov, Ministerstvo obrany SR až dnes vo svojom oficiálnom stanovisku pre rezort zahraničných vecí uviedlo, že rešpektuje recipročné diplomatické povolenie, ktoré zodpovedá náležitostiam schváleným v uznesení vlády SR, v ktorom boli uvedené prelety schválené," uviedla Capáková.

Podľa informácií Denníka N v reakcii na americkú žiadosť o možnosť doplniť palivo pre vojenské vrtuľníky na letisku v Piešťanoch ministerstvo obrany pod vedením SNS rozhodlo, že im povolí iba prelet cez Slovensko bez možnosti medzipristátia. Informáciu podľa denníka potvrdilo aj ministerstvo zahraničných vecí. „Rezort obrany súhlasil s preletom, avšak odmietol medzipristátie. O bližšie informácie je potrebné žiadať rezort obrany, ktorý rozhoduje o vyhovení alebo nevyhovení americkej žiadosti,“ napísal denníku hovorca ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel.

Most-Híd požadoval vysvetlenie

Vysvetlenia požaduje aj Most-Híd, ktorý svoje oficiálne stanovisko zverejnil na sociálnej sieti. "Most-Híd požiada Ministerstvo obrany SR o jasné a dôveryhodné vysvetlenie, prečo neumožnilo našim spojencom rutinnú možnosť medzipristátia na území Slovenskej republiky. Zároveň na najbližšom rokovaní Koaličnej rady otvorí tému zahraničnopolitickej orientácie Slovenskej republiky a dodržiavania jej medzinárodných záväzkov," uviedla strana.

Obdobný názor zastáva aj jej štátny tajomník Róbert Ondrejcsák. "Človek odíde na pár dní na dovolenku a doma sa dejú neuveriteľné veci. Vraj neumožníme, aby pristál vrtuľník nášho spojenca? To akože babráctvo alebo niečo ešte neuveriteľnejšie? Fakt? Slovensko, členský štát NATO, 2019. Mám sem prekopírovať všetky záväzky, ktoré sme prijali ako ministerstvo obrany za ostatné roky?" uviedol Ondrejcsák. SaS vyzvala premiéra Petra Pellegriniho, aby zmenili zákaz SNS na povolenie.

V prípade komunikácie o medzipristátí amerických vrtuľníkov vraj išlo iba o nedorozumenie. Ako ďalej informovala Capáková, rezort obrany požiadal rezort zahraničných vecí, aby akceptoval iba stanoviská zaslané oficiálnou cestou. "Ministerstvo obrany SR zároveň požiadalo rezort diplomacie o rešpektovanie stanovísk ministerstva obrany výhradne len na oficiálnej báze tak, aby sa zamedzilo prípadným nedorozumeniam, ktoré v tomto prípade spôsobilo preposlanie internej komunikácie medzi zamestnancami na rezort diplomacie. Toto pochybenie zamestnancov rezortu obrany a ich konanie nad rámec svojich služobných povinností bude disciplinárne riešené v zmysle platnej legislatívy."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok