Premiér prijal Tuska, hovorili o kandidátoch na vysoké posty

TA3 TASR
14.6.2019 12:56

Premiér Peter Pellegrini sa na pracovnom rokovaní na úrade vlády v Bratislave stretol s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom, informoval o tom úrad vlády.

Predsedovia vlád krajín Vyšehradskej štvorky sa stretli vo štvrtok v Budapešti na neformálnom pracovnom stretnutí. Cieľom bolo diskutovať o spoločných kandidátoch na vysoké posty v Európskej únii, aby mala V4 spoločné stanovisko na samite, ktorý sa uskutoční v Bruseli 20.–21. júna. Český premiér Andrej Babiš po stretnutí vyhlásil, že V4 nemá kandidáta na post šéfa Európskej komisie.

Podľa hovorcu maďarského premiéra Bertalana Havasiho predsedovia vlád V4 sa v Budapešti dohodli, že na budúcotýždňovom samite EÚ budú prezentovať spoločný postoj tak v personálnych, ako aj v ďalších záležitostiach. "Krajiny V4 podporujú na vedúce pozície v EÚ kandidátov, ktorí disponujú patričnými skúsenosťami, sú dobre pripravení a ctia si národy strednej Európy, pričom si ctia aj vyšehradskú spoluprácu. Očakávaním teda je, že pri spoločných európskych rozhodnutiach zohľadnia aj stredoeurópske hľadiská a záujmy," zhrnul závery schôdzky Havasi.

Už koncom mája prenikli na verejnosť informácie, že spoločným kandidátom V4 na jednu z vysokých pozícií EÚ má byť súčasný podpredseda EK pre energetickú úniu Maroš Šefčovič. Babiš túto informáciu neskôr dementoval. Slovenský premiér Peter Pellegrini uviedol, že Maroš Šefčovič je len jedným z kandidátov, ktorého nomináciu na post predsedu Európskej komisie podporujú krajiny V4. Kandidátov na predsedu EK navrhujú lídri členských štátov, ktorí musia vziať do úvahy výsledky eurovolieb, a o ich návrhu hlasuje Európsky parlament.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok