Prvé kolo francúzskych volieb patrilo Hollandemu

TASR, TA3
23.4.2012 06:38

Prvé kolo prezidentských volieb vo Francúzsku skončilo v nedeľu podľa predpokladov, keď socialistický kandidát Francois Hollande tesne zvíťazil pred úradujúcim prezidentom Nicolasom Sarkozym. Rozhodnutie medzi nimi tak prinesie druhé kolo, ktoré sa bude konať 6. mája.

Prvé kolo francúzskych volieb patrilo Hollandemu
SITA

Hollande v nedeľu získal 28,6 percenta hlasov, Sarkozy 27,1 percenta. Vyplýva to z výsledkov po sčítaní 99 percent hlasovacích lístkov. Vo Francúzsku sa stalo prvýkrát, že prezident uchádzajúci sa o znovuzvolenie v prvom kole nezvíťazil.

Na treťom mieste skončila líderka Národného frontu Marine Le Penová, ktorá pre krajnú pravicu dosiahla rekordný výsledok - 18,0 percenta hlasov. "Bitka o Francúzsko sa len začala," reagovala spokojná na výsledky volieb. "Sme teraz jedinou skutočnou opozíciou," dodala politička, ktorá brojí proti prisťahovalectvu a presadzuje vystúpenie krajiny z eurozóny.

Štvrté miesto obsadil ľavicový kandidát Jean-Luc Melenchon, ktorého podporilo 11,1 percenta voličov. Centrista Francois Bayrou získal 9,1 percenta hlasov, zvyšní kandidáti zaznamenali minimálnu podporu. Voličská účasť bola napriek znechuteniu z politiky vysoká - 80,2 percenta.

Obaja postupujúci kandidáti musia pre celkové víťazstvo teraz získať na svoju stranu voličov vyradených uchádzačov. Prieskumy favorizujú socialistu Hollanda, ktorý by mal o dva týždne zvíťaziť s 53-56 percentami hlasov.

Hollande (57) prisľúbil, že v prípade zvolenia za prezidenta bude - na rozdiel od Sarkozyho - usilovať o zjednotenie francúzskej spoločnosti. Deklaruje tiež zmenu smerovania Európy a ekonomické oživenie s väčšou sociálnou spravodlivosťou.

"Mojou výslednou povinnosťou, a ja viem, že na mňa pozerajú spoza našich hraníc, je vrátiť Európu na cestu rastu a zamestnanosti," vyhlásil.

V presviedčaní občanov o tom, kto bude lepšie smerovať krajinu k ekonomickému zotaveniu po štyroch rokoch krízy, čelí nepopulárny Sarkozy (57) ťažkému boju s Hollandom, ktorý nikdy nezastával vládny post. So svojím súperom by sa chcel pred druhým kolom stretnúť v troch debatách na témy ekonomiky, sociálnych a zahraničnopolitických otázok.

O tom, kto sa stane novým prezidentom, môžu rozhodnúť krajne pravicoví voliči. Le Penová uviedla, že svoj názor ohľadom druhého kola zverejní na prvomájovom zhromaždení na budúci týždeň.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok