Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Efektívne a bezpečné profesionálne mokro-suché vysávače Kärcher

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 6. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tekutina vyliata na podlahe môže spôsobiť problémy, ak sa hneď neutrie. Zvlášť ak sa to stane v nejakej firemnej prevádzke. Nepochybne aj kvôli podobným situáciám vznikli profesionálne vysávače, ktoré si poradia nielen so suchými, ale aj teda s vlhkými či tekutými nečistotami. V tejto kategórii sa snažia zaujať aj modely z dielne nemeckého Kärcheru. No a práve jeho vývojári zariadenia vybavili niekoľkými inovatívnymi technológiami pre efektívnejšie a najmä bezpečnejšie vysávanie.

Mokro-suché vysávače Kärcher sú navrhnuté pre používanie v mnohých odvetviach, či už je to stavebníctvo, priemysel, potravinárstvo, remeselné podniky alebo aj poľnohospodárstvo a ďalšie profesionálne oblasti.

„Mokro-suché znamená, že môžu vysávať buď suché hmoty alebo teda aj kvapaliny. Je tam jedna nádoba a vlastne vy si podľa nástavca viete vysávať to, čo potrebujete. Nie je to, že dokáže rozlíšiť, akú nečistotu vy vysávate, ale je odolný aj voči prachu aj voči vode, čiže vy môžete naraz robiť aj to aj to,“ vysvetľuje pán Robert Mihály, Kärcher Slovakia.

Vysávače môžu byť dokonca vybavené dvomi motormi, ktoré zabezpečia konštantný vysoký sací výkon aj počas nepretržitej práce. A to prakticky bez toho, aby používateľ musel myslieť na výmenu filtra.

„Máte väčší prietok vzduchu. Nie je tam silnejší podtlak, ale je tam väčší prietok. Čiže dokážete väčšie množstvo znečistenia nabrať do toho vysávača za kratší čas. Pri dvoch turbínach máme dva filtre, čiže štandardne oni sa oklepávajú jeden po druhom, nie naraz, aby vlastne stále bol ten sací výkon rovnaký.“

Mokro-suché vysávače teda využívajú špeciálny systém oklepávania filtra, podľa toho, či sa vysáva jemný prach, väčšie nečistoty alebo voda. Môže to byť poloautomatické oklepávanie, kedy v prípade zistenia nižšieho podtlaku používateľ len zatlačí na zvýraznené tlačidlo na vysávači. Prípadne to môže byť plne automatický systém oklepávania, kedy vysávač sám vyhodnocuje aktuálny podtlak.

„Podľa toho prispôsobí oklep filtra. V prípade, že je podtlak slabý, tak vlastne oklepáva filter a tým pádom vlastne z filtra odstráni znečistenie. Máte možnosť nastaviť si časovanie oklepu filtra. Takisto viete napríklad pri niektorých druhoch nastaviť silu sania.“

Pravidelné oklepávanie prispieva k dlhšej životnosti filtra. No nemeckí vývojári prinášajú inovácie aj pre samotné filtre, ktoré sú od seba farebne odlíšené, aby si používateľ vedel ľahšie vybrať ten správny.

„Majú rôzne technologické prevedenia, sú z rozličných materiálov. Tieto filtre sú rozdelené podľa hustoty prachu alebo podľa jemnosti prachu. Ďalšou takou inováciou, že filtre sú vsadené v kazete, tým pádom spotrebiteľ neprichádza do priameho kontaktu s filtrami, ktoré sú znečistené.“

Okrem štandardných filtrov zaradil výrobca do svojho portfólia aj nové špecializované filtre. Jedným z nich je filter určený pre prácu s mokro-suchými vysávačmi v nebezpečnom pracovnom prostredí.

„Spoločnosť Kärcher prichádza s unikátnym filtrom, ktorý je vhodný do azbestového a výbušného prostredia. Tento filter je vyrobený z teflonu a špeciálnych mikrovlákien a vďaka tomu je možné ho opätovne umývať.“

No nielen jemné prachové častice môžu spôsobiť zdravotné problémy. Sú to práve drevené piliny, ktoré sa vo veľkej miere vyskytujú napríklad v drevárskom priemysle a bývajú jedným z hlavných faktorov pľúcnych ochorení. Preto sa nemeckí vývojári zamerali aj na tento segment.

„Jeden z nových filtrov je určený na drevené piliny, ktorý je vyrobený zo špeciálneho teflónového materiálu. Tiež má taký špeciálny tvar, vďaka ktorému vieme predísť tomu, aby sa piliny upchali na filtri,“ dopĺňa pán Robert Mihály, Kärcher Slovakia.

Mokro-suché vysávače z dielne Kärcher sa vďaka inovatívnym technológiám vyznačujú nielen odolnosťou a efektívnym sacím výkonom pre vysávanie suchých, vlhkých alebo tekutých nečistôt, no s použitím špecializovaných filtrov sa môžu stať šikovnými pomocníkmi aj v naozaj náročnom pracovnom prostredí. Veď vysoký dôraz na ochranu zdravia pracovníkov určite ocení každý zamestnávateľ.