PS a Spolu zostanú v koalícii aj po voľbách, na lídra sa čaká

TA3 SITA TASR
14.6.2019 10:16

Strany Progresívne Slovensko a Spolu oficiálne informovali o tom, že do parlamentných volieb idú spoločne. Koaličná zmluva však má platiť aj na celé povolebné obdobie. Prezradili aj to, s kým v budúcnosti nechcú spolupracovať a ako to bude s volebným lídrom koalície.

"Dohodli sme sa aj na tom, s kým nechceme spolupracovať. Smer, ĽSNS ale aj SNS vnímame ako neprijateľných partnerov, pretože s nimi nie je možný žiadny typ zmeny, ktorú chceme presadzovať," uviedol šéf Spolu Miroslav Beblavý. Konkretizoval, že koaličná zmluva s PS je aj na celé povolebné obdobie. "Otázku volebného lídra vyriešime v lete," povedal s tým, že sa "určite dohodnú". Netajil, že koalícia čaká aj na Andreja Kisku, keďže ponuka na spoluprácu s ním "zostáva otvorená". Volebného lídra budú vyberať aj na základe meraní, kto najviac oslovuje ich voličov.

Podľa lídrov oboch strán počkajú do pondelka, keďže v tento deň dnes ešte úradujúci prezident Kiska pravdepodobne ohlási vznik svojej strany, a potom budú od neho čakať vyjadrenie k možnej spolupráci. Pôvodne na tlačovú besedu pozvali aj Kisku, no ich pozvanie odmietol. Považoval to za nevhodné.

"Chceme ukázať, že vieme spolupracovať, pretože to je jediná cesta, ako posunúť naše Slovensko dopredu. Naša generácia má šancu na túto zmenu, starí politici ju nebudú chcieť, ale my ideme spoločne do parlamentných volieb, aby sme ukázali, že je to možné,“ vysvetlil dôvody spojenia oboch strán Michal Truban, líder Progresívneho Slovenska.

Koalícia chce podľa Trubana ukázať, že sú noví politici, ktorí sa nechcú hádať. Naopak, chcú ukázať, že sa vedia dohodnúť. Obe strany momentálne pracujú na spoločnom predvolebnom programe a kandidátke. Svojím programom chcú posunúť Slovensko dopredu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok