Čaputová prezradila, ako sa postaví k udeľovaniu prezidentskej milosti

TA3 SITA
13.6.2019 10:40

Všetky žiadosti o udelenie milosti bude nastupujúca prezidentka Zuzana Čaputová posudzovať individuálne. "Okrem právnych aspektov žiadosti budem brať ohľad na zdravotný stav a sociálnu situáciu žiadateľa," konštatovala.

Čaputová prezradila, ako sa postaví k udeľovaniu prezidentskej milosti
SITA/AP

O amnestiách zatiaľ neuvažuje

K amnestiám sa už viackrát vyjadrila, že o nich neuvažuje. Zároveň sa ako prvá žena v histórii Slovenskej republiky stane hlavnou veliteľkou Ozbrojených síl. Ako povedala, v prvom rade považuje za potrebné, aby si Slovensko plnilo svoje záväzky, ktoré mu vyplývajú z členstva v NATO. "Je dôležité, aby zdroje, ktoré do obrany investujeme, boli vynakladané efektívne, účelne a absolútne transparentne. Slovensko musí byť dôveryhodným partnerom pre zabezpečenie spoločnej obrany krajín NATO," odpovedala. Čaputová sa prezidentského úradu ujme už túto sobotu.

Prezident je hlavným veliteľom Ozbrojených síl. Patrí mu oprávnenie vydávať rozkazy pre podriadených, rozhodovať o žiadostiach občanov vykonávať vojenskú službu v cudzom vojsku, vydávať povolenia cudzincom na dobrovoľné prevzatie brannej povinnosti v ozbrojených silách SR a rozhodovať o ďalších otázkach súvisiacich s výkonom služobného pomeru v ozbrojených silách. Prezident vypovedá vojnu na základe rozhodnutia Národnej rady, ak je SR napadnutá alebo ak to vyplýva zo záväzkov z medzinárodných zmlúv o spoločnej obrane proti napadnutiu. Prezident má oprávnenie uzatvárať mier. Prezident môže na návrh vlády nariadiť mobilizáciu ozbrojených síl, vyhlásiť vojnový stav alebo vyhlásiť výnimočný stav.

Predchodca Čaputovej a dosluhujúca hlava štátu Andrej Kiska udelil počas svojho päťročného pôsobenia vo funkcii šesť milostí. Amnestiu neudelil žiadnu. Od 16. júna 2014 do 31. mája tohto roka mu prišlo 2 711 žiadostí o milosť.

Trest môže odpustiť aj podmienečne

Prezident má právo odpustiť alebo zmierniť právoplatne uložený trest alebo zahladiť odsúdenie, a to prostredníctvom udelenia individuálnej milosti alebo amnestie. Na základe žiadosti o milosť a ďalších podkladov, ktoré pre hlavu štátu zabezpečuje minister spravodlivosti, môže prezident rozhodnúť o udelení milosti osobe právoplatne odsúdenej za trestný čin. Počas konania o žiadosti o milosť môže nariadiť odloženie alebo prerušenie výkonu trestu. Trest alebo jeho časť môže odpustiť aj podmienečne.

Použitie inštitútu amnestie umožňuje prezidentovi hromadné odpustenie trestov za určité trestné činy, pričom na jej platnosť sa vyžaduje aj podpis predsedu vlády alebo ním povereného ministra. Národná rada má právo zrušiť rozhodnutie prezidenta o udelení amnestie alebo individuálnej milosti, ak odporuje princípom demokratického a právneho štátu. O súlade uznesenia Národnej rady o zrušení amnestie alebo individuálnej milosti s ústavou rozhoduje Ústavný súd.

Prezident Andrej Kiska je vo funkcii od roku 2014. Nahradí ho Zuzana Čaputová, jej inaugurácia bude v sobotu 15. júna. Čaputovú zvolili voliči za historicky prvú prezidentku 30. marca tohto roka. V druhom kole volieb hlavy štátu vyhrala nad svojím protikandidátom Marošom Šefčovičom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok