Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Senzory aktivované smartfónom môžu nahradiť dátumy spotreby

Senzory aktivované smartfónom môžu nahradiť dátumy spotreby
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 6. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci dátumy spotreby na našich potravinách nás odradia od konzumácie, môže sa tiež stať, že vyhodíme jedlo, ktoré je stále ešte dobré. Nové senzorické štítky by však s prepojením na smartfón mohli používateľovi pomôcť tým, že mu oznámia, kedy sa jedlo začne skutočne kaziť.

Prototyp senzorických štítkov je vyvíjaný tímom výskumníkov z britskej Imperial College v Londýne. Je označovaný ako „paper-based electrical gas sensor – PEGS (elektrický plynový senzor na báze papiera)“. Štítok je teda vyrobený hlavne z ľahko dostupného celulózového papiera, na ktorý sú prostredníctvom uhlíkového atramentu vytlačené vodivé elektródy.

Senzorické štítky sú netoxické, biologicky odbúrateľné a ich súčasné výrobná cena je len dva americké centy. Celé to funguje tak, že do jednorazového komunikačného čipu NFC sa pridajú papierové vlákna a potom sa štítok integruje do balenia potraviny. Ak sú vo vode prítomné rozpustné plyny, ako je napríklad amoniak, trimetylamín alebo oxid uhličitý, ktoré sú spojené so znehodnotením potravín, elektrická vodivosť papiera sa zvýši. Rozsah zvýšenia závisí od množstva prítomného plynu.

Senzorické štítky PEGS sú vyrobené z uhlíkových elektród vytlačených na ľahko dostupnom celulózovom papieri.

Keď sa vodivosť zvyšuje, dochádza k tomu, že množstvo energie prenášané medzi elektródami a NFC čipom sa zmenšuje. Pokiaľ sa vodivosť zvýši až na úroveň, že čip prestane pracovať, je to jasná indikácia, že jedlo je pokazené. Používateľ môže bezdrôtovo skenovať štítok s pomocou svojho smartfónu s podporou technológie NFC. Mobilná aplikácia mu umožní vidieť, či čip stále funguje a teda, že je jedlo ešte v poriadku a dá sa konzumovať.

Štítky PEGS majú podľa vedcov niekoľko výhod oproti iným experimentálnym senzorom pre detekciu znehodnotených potravín. PEGS totiž dokážu pracovať pri takmer 100 percentnej vlhkosti, fungujú pri izbových teplotách a reagujú na plyny súvisiace s kazením potravín. Navyše sa štítky ľahko a lacno vyrábajú. Táto jednoduchá technika by sa tak mohla ľahko rozšíriť do masovej výroby s pomocou veľkoobjemových tlačových metód, ako je sieťo-tlač či rolovacia tlač.

Vedci sa momentálne zaoberajú ďalšími možnými aplikáciami svojej technológie, ako je napríklad detekcia markerov ochorenia v dychu alebo zisťovanie znečisťujúcich látok vo vzduchu. Taktiež vyvíjajú matrice štítkov, v ktorých je každý z nich schopný detegovať iný plyn.

Prototyp senzorického štítku môže používateľovi cez jeho smartfón zobraziť, kedy sa jedlo začne skutočne kaziť.