Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektrická gyroskopická guľa pre jednoduchú jazdu v meste

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 6. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Existujú rôzne gyroskopické dopravné prostriedky, ktoré s pomocou automatického systému vyváženia umožnia používateľovi jazdiť po uliciach miest. Najnovším prírastkom je zaujímavé jednostopové vozidlo Jyroball v tvare gule, ktoré je ľahko prenosné a ponúka jednoduchú jazdu v mestskom prostredí.

Jyroball má hmotnosť iba 9 kilogramov a s priemerom guľovitého tela len 25 centimetrov ide o mimoriadne kompaktné gyroskopické jednostopové vozidlo. Tvorcovia ho navrhli s cieľom, aby poskytlo jazdcom čo najzákladnejší pohodlný spôsob prepravy po uliciach mesta. Stačí rozložiť bočné podpery pre nohy, naskočiť na ne a môže sa vyraziť.

Jednokolesové elektrické gyroskopické vozidlo Jyroball.

Gyroskopická guľa Jyroball má takmer rovnaké funkcie ako podobné jednostopové dopravné prostriedky s elektrickým pohonom. Batéria sa nabije do plnej kapacity zhruba za 2,5 hodiny a poskytne jazdcovi dojazd do vzdialenosti približne 22,5 kilometrov. Dokáže sa pohybovať maximálnou rýchlosťou 20 km / h a zvláda stúpanie cesty so sklonom do 15 percent. Napriek svojim rozmerom unesie jazdca s váhou až do 100 kilogramov.

Jednokolesové elektrické gyroskopické vozidlo Jyroball.

Vďaka impozantne malému 500 wattovému motoru má jazdec nízke ťažisko a Jyroball sa ľahko prenáša buď držaním za vysunuté podpery pre nohy alebo prostredníctvom výsuvnej rukoväte. Jazda je riešená podobne ako s inými gyroskopickými dopravnými prostriedkami, to znamená, že sa pohybuje prenášaním váhy jazda vpred alebo vzad. Vývojári tvrdia, že naučiť sa jazdiť na Jyroballe je otázka asi 10 minút.

Jyroball sa dá získať prostredníctvom start-up kampane na portáli Indiegogo za uvádzaciu cenu 395 dolárov. Maloobchodná cena bola stanovená na 899 dolárov.

Jednokolesové elektrické gyroskopické vozidlo Jyroball.