Slováci triumfovali nad Azerbajdžanom, Hamšík dal rekordný gól

TA3 TASR
11.6.2019 20:00

Slovenská futbalová reprezentácia zvíťazila v zápase E-skupiny kvalifikácie EURO 2020 na pôde Azerbajdžanu vysoko 5:1. Kapitánovi Marekovi Hamšíkovi sa v Baku podarilo streliť 23. a po zmene strán aj rekordný 24. gól za národný tím. Vďaka tomuto počinu sa osamostatnil na čele tabuľky reprezentačných kanonierov, ktorej kraľoval Róbert Vittek.

Slováci triumfovali nad Azerbajdžanom, Hamšík dal rekordný gól
TASR/Pavel Neubauer

Majú šesť bodov

Okrem dvojgólového Hamšíka sa do streleckej listiny v Bakcell arene zapísali Stanislav Lobotka, Juraj Kucka a Dávid Hancko. Zverenci trénera Pavla Hapala majú po troch zápasoch na konte šesť bodov, predtým doma zdolali Maďarsko 2:0 a prehrali vo Walese 0:1. V nasledujúcom asociačnom termíne ich čaká domáci zápas s Chorvátskom (6. septembra), o tri dni neskôr nastúpia v Budapešti proti Maďarsku.

Domáci kormidelník urobil štyri zmeny v základnej zostave v porovnaní so sobotným zápasom s Maďarskom (1:3). Pavel Hapal prekvapil zaradením Boženíka, útočníkovi Žiliny dal prednosť pred Dudom. Prvá vážnejšia akcia patrila Slovákom, Agajev si v 4. minúte poradil s hlavičkou Maka. Na opačnej strane sa ocitol v podobnej príležitosti Šejdajev, no Dúbravka nemusel zasahovať. Slováci si už v 8. minúte uľahčili cestu za povinným víťazstvom.

Lobotka šikovne prenikol na kraj šestnástky a individuálnu akciu zakončil presným "klincom" k pravej žrdi - 0:1. Azerbajdžanci hrali zatiahnutí v hlbokom obrannom bloku, centre ich najodvážnejšieho hráča v ofenzíve Abdullajeva nenachádzali spoluhráčov v šestnástke a tak prišiel rad na súpera. Kucka sa nerozpakoval a v 21. minúte pre neho typickou delovkou z diaľky natiahol Agajeva, ktorý loptu s námahou vyškriabal na roh. V 27. minúte už bol domáci brankár bezmocný a iba sa prizeral, ako lopta po Kuckovom priamom kope letí do prvého vinkla - 0:2.

Azerbajdžan - Slovensko 1:5 (1:3)
Góly: 29. Šejdajev - 30. a 57. Hamšík, 8. Lobotka, 27. Kucka, 85. Hancko. ŽK: Krivocjuk (Azerbajdžan). Rozhodovali: Beaton - Mulvanny, Carr (všetci Škót.), 9000 divákov.

Azerbajdžan: Agajev - Medvedev, Husejnov, Krivocjuk, Rahimov - Richard Almeida, Garajev, Ejubov (79. Machmudov) - Abdullajev (89. Renat Dadašov), Šejdajev, Ramazanov (61. Emreli).

Slovensko: Dúbravka - Pekarík, Vavro, Škriniar, Hancko - Kucka, Lobotka (84. Greguš), Hamšík (86. Haraslín) - Rusnák, Boženík (71. Duda), Mak.

Hrali s chuťou

O dve minúty neskôr využil Šejdajev priestor v pokutovom území a znížil, ale eufória domácich z kontaktného gólu trvala len niekoľko desiatok sekúnd. Hamšík z hranice šestnástkového oblúka nadviazal na parádne "trefy" svojich kolegov a bolo 1:3. Slováci hrali vpredu s chuťou a až na jednu výnimku aj pozorne v obrane. V 40. minúte sa už-už tešil Boženík, ale Agajev mu reflexívnym zákrokom zmaril radosť z prvého reprezentačného zásahu.

Dvojgólový náskok vlial ešte väčšiu pohodu do radov slovenského tímu, ktorý dominoval v držaní lopty aj po prestávke a nedovolil Azerbajdžanu vrátiť sa do zápasu. Aj keď v 55. minúte od toho neboli ďaleko po nebezpečnej strele Abdullajeva, ktorú vyrazil Dúbravka. V 57. minúte Vavro spätnou prihrávkou "nabil" Hamšíkovi a ten umiestnenou strelou urobil z brankára domácich štatistu - 1:4. Do útočenia sa v 67. minúte zapojil aj Pekarík, ktorý sa po slalome v pokutovom území ocitol v príležitosti, ale z uhla netrafil bránu.

O víťazovi súboja nebolo pochýb, ale Slováci nespustili nohu z plynu a naďalej boli aktívni. Gól striedajúceho Dudu neplatil pre ofsajd, na opačnej strane neskončila v sieti krížna strela Garajeva. Slováci splnili trojbodový cieľ, s ktorým cestovali do Baku, a čaká ich tak zaujímavá jeseň s nádychom boja o postup na kontinentálny šampionát. Ich triumf 5:1 spečatil v 85. minúte prvým gólom v najcennejšom drese Hancko. Rovnaký výsledok dosiahli Hapalovi zverenci aj v piatkovom prípravnom súboji v Trnave s Jordánskom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok