Macedónsko a Albánsko dostali zelenú na štart prístupových rokovaní

TA3 TASR
11.6.2019 15:29

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák spolu so svojimi partnermi z Českej republiky, Bulharska, Estónska, Chorvátska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Malty, Poľska, Rakúska, Slovinska a Talianska v spoločnom vyhlásení podporili otvorenie prístupových rokovaní Európskej únie so Severným Macedónskom a s Albánskom.

Macedónsko a Albánsko dostali zelenú na štart prístupových rokovaní
TASR/Erik Rédli

Posilnenie krajín

Ministri v spoločnom vyhlásení vyzvali členov Rady EÚ, aby podporili rozhodnutie o začatí rokovaní s oboma krajinami už v júni 2019. Začatie procesu rokovaní podľa nich umožní týmto dvom krajinám zamerať sa ešte viac na potrebné reformy, "pričom EÚ získa hodnotný nástroj na kontrolu ich individuálneho pokroku".

Okrem toho začatie prístupových rokovaní s týmito krajinami bude podľa ministrov "dôležitým motivačným faktorom pre celý región". "Začatie rokovaní v júni 2019 prispeje aj k posilneniu odolnosti krajín voči vonkajším, škodlivým záujmom ostatných aktérov a zabezpečí, že EÚ bude aj naďalej vedúcim aktérom pozitívnej regionálnej transformácie," uvádza sa vo vyhlásení ministrov.

Neexistuje plán B

Podľa nich má "proces rozširovania EÚ na západnom Balkáne pozitívnu transformačnú silu a je investíciou do mieru a stability v Európe. Je nevyhnutné zabezpečiť celkový pokrok v regióne. EÚ musí splniť svoj jednoznačný záväzok voči európskej integrácii západného Balkánu". Neexistuje žiadny "plán B", zdôraznili ministri.

Vyzvali členov Rady EÚ, aby prijali v júni "prezieravé, odvážne rozhodnutia, ktoré by podporili nepretržitý reformný pokrok v súlade s normami a hodnotami EÚ a viedli k posilnenej regionálnej spolupráci, zmiereniu, dobrým susedským vzťahom a zásadnej podpore nezvratného mieru, stability a rozvoja regiónu a nášho kontinentu".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok