V Notre-Dame odslúžia prvú omšu od požiaru, návštevníci musia mať prilby

TA3 TASR
11.6.2019 14:16

Presne dva mesiace od ničivého požiaru bude v parížskej katedrále Notre-Dame odslúžená prvá omša. V sobotu ju bude koncelebrovať 20 duchovných. Bohoslužbu v jednej z kaplniek odvysiela v priamom prenose aj televízia.

V kaplnke sa nachádza cenná relikvia

V parížskej katedrále Notre-Dame sa najbližšiu sobotu uskutoční prvá omša od ničivého požiaru spred dvoch mesiacov. V rozhovore pre týždenník Famille Chrétienne to uviedol rektor katedrály, biskup Patrick Chauvet. Ako informoval denník Le Figaro, účastníci bohoslužieb budú musieť mať na hlavách ochranné prilby.

Omša sa uskutoční pri príležitosti sviatku posvätenia oltára katedrály. Jej dejiskom bude kaplnka, ktorú požiar ušetril a v ktorej sa nachádzala cenná relikvia - predpokladaná Ježišova tŕňová koruna. Na omši sa zúčastní zrejme šesť alebo sedem kňazov - okrem arcibiskupa a niekoľkých kanonikov. Všetci budú musieť mať počas obradu na hlavách prilbu, aj keď podľa zvyklostí muži v chráme prikrývku hlavy snímajú na znak úcty k Bohu. Podľa spravodajského portálu France Inter by mohli omši predchádzať vešpery na námestí pred katedrálou.

Zistili abnormálne koncentrácie olova

Biskup Chauvet okrem toho oznámil, že na nádvorí Notre-Dame bude postavená malá mariánska svätyňa. Spresnil, že nepôjde o drevenú kópiu katedrály. Vo svätyni bude kópia sochy madony s dieťaťom, známej ako Notre-Dame de Paris, a veriaci a pútnici sa v nej môžu modliť či rozjímať. Počíta sa aj s prítomnosťou kňaza. Pútnikom budú k dispozícii aj stánky so suvenírmi či sviečkami a kvetmi.

Biskup si pôvodne želal, aby svätyňa bola otvorená už cez víkend 15. a 16. júna. Zatiaľ však nemá povolenie parížskej prefektúry, čo súvisí s tým, že analýzami vykonanými po požiari sa zistili abnormálne koncentrácie olova, ktoré sa pri požiari tavilo. Bolo preto nutné vykonať dekontaminačné práce, ktoré by mali skončiť v najbližších dňoch.

Veža prerazila časť klenieb

Požiar katedrály Notre-Dame vypukol v priestoroch strechy 15. apríla 2019. Na hasení požiaru a záchrane katedrály pracovalo približne 400 hasičov. Požiar sa podarilo uhasiť nadránom nasledujúceho dňa. Počas požiaru bola zničená strecha celej lode a niektoré stredoveké okenné vitráže.

Poškodili sa aj vnútorné časti kostola, najmä po tom, ako sa zrútila veža sanktusník, ktorá prerazila celé jedno pole krížovej klenby a časť klenieb v zadnej časti chrámu. Väčšina vzácnych artefaktov však bola ušetrená - časť pre to, že boli kvôli prebiehajúcej rekonštrukcii katedrály uskladnené na inom mieste, a zvyšok sa podarilo dostať do bezpečia po vypuknutí požiaru.

Presná príčina požiaru zatiaľ nebola zistená, ale je pravdepodobné, že ho mohol pôsobiť skrat v elektrickom vedení. Deň po požiari bola vo Francúzsku vyhlásená celoštátna zbierka na rekonštrukciu katedrály. Peniaze sa zbierajú aj v mnohých iných krajinách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok