Slovensko má prvú prezidentku, Čaputová zložila sľub a prevzala palác

TA3 TASR SITA
15.6.2019 09:00

Bola prekvapením volieb a napokon triumfovala s výrazným náskokom. Nová prezidentka Zuzana Čaputová zložila sľub, predniesla inauguračný prejav, prevzala si palác a vystriedala Andreja Kisku. Inauguračný deň sme s vami sledovali online.

Online sme ukončili.

21:48 Posledným bodom dnešného nabitého programu novej prezidentky bola slávnostná recepcia v Slovenskej filharmónii.

20:55 Čaputová sa počas slávnostného obeda so 40 seniormi zaujímala o ich problémy aj aktivity, ktoré organizujú. Hostia prišli z rôznych seniorských organizácií z celého Slovenska. Prezidentka podľa ich slov vie, čo trápi seniorov a je otvorená intenzívnej spolupráci. "Veľmi si to vážime, je nás tu päť z Pezinka, sme veľmi radi, že sme tu mohli byť s ňou a podporiť ju," povedala Alžbeta Strapáková, ktorá vedie v Pezinku spolok Živena. "Rozprávali sme sa o všetkých problémoch, ktoré čakajú nás aj ju. Pani prezidentka to bude mať veľmi náročné, ale budeme jej držať palce, aby všetko zvládla," dodala s tým, že s Čaputovou už spolupracovala v minulosti na rôznych projektoch. "Myslím si, že pani prezidentka vie, čo trápi seniorov," dodala Strapáková. Pozvať seniorov bol podľa nej od prezidentky ten najsprávnejší krok.

19:40 Inaugurácii prvej slovenskej prezidentky sa venujú v rozsiahlych reportážach viaceré renomované zahraničné médiá. Rozoberajú politické postoje, ale aj Čaputovej filozofické a náboženské základy, predovšetkým jej inklináciu k zen-budhizmu.

18:50 Čaputová prišla na Ondrejský cintorín položiť kvety na hrob prvého slovenského prezidenta Michala Kováča. Ako na Devíne povedala pre médiá, prišla sem položiť veniec a kyticu, lebo oba pamätníky považuje za dôležité miesta pre novodobú históriu Slovenska.

20190615-inaug-026625497_ac1100ae-2138-4f07.jpg

18:30 Čo Zuzane Čaputovej odkázali Andrej Danko, Peter Pellegrini či Béla Bugár?

18:20 Čaputová s približne hodinovým meškaním položila veniec k pamätníku Brána Slobody a kvety k pamätníku obetiam Železnej opony. Po pietnom akte vyhlásila, že "na tieto momenty netreba zabúdať".

17:30 Úspech v jej novej funkcii želá prezidentke aj ministerka vnútra. "Pani prezidentke Zuzane Čaputovej želám veľa šťastia pri jej práci pre Slovensko a pre všetkých jeho občanov. Teším sa na spoluprácu v prospech ľudí našej krásnej krajiny," napísala na sociálnej sieti Denisa Saková.

17:20 Podľa politického analytika Jána Baránka bol inauguračný prejav novej prezidentky jeden z najlepších, aké doteraz počul. „Jej prejav bol vyvážený a aj keď pani prezidentka kritizovala veci, ktoré bolo potrebné kritizovať, príjemne ma prekvapilo, že v ňom zdôrazňovala význam dôstojnosti človeka. Politici o tom totiž málo hovoria, ale v podstate je to to najdôležitejšie, čo človek má. Považujem to za nový prvok v prezidentskej činnosti a musím ju za to naozaj veľmi pochváliť,“ hodnotí Baránek.

16:40 Prezidentka po prevzatí úradu hostila viac ako 40 seniorov z domovov sociálnych služieb z celého Slovenska na slávnostnom obede v Prezidentskom paláci. Podávali sa tri chody a dezert.

20190615-inaug-018625447_ac1100ae-0300-4449.jpg

15:40 Nová hlava štátu absolvovala aj slávnostné preberanie prezidentského paláca.

15:30 Prezidentka sa zúčastnila aj na slávnostnej bohoslužbe Te Deum v Katedrále sv. Martina. Pozrite si, ako to prebiehalo.

15:00 Pozrite si najdôležitejšie momenty z inauguračného dňa.

14:50 Bývalý prezident Andrej Kiska symbolicky odovzdal palác novej hlave štátu Zuzane Čaputovej.

14:30 Nová prezidentka si preberá Prezidentský palác po Andrejovi Kiskovi.

14:20 Hovorca bratislavskej arcidiecézy Tibor Hajdu vysvetlil, aký je význam bohoslužby Te Deum.

14:10 Prezidentka uverejnila svoj inauguračný prejav aj na sociálnej sieti.

14:00 Arcibiskup Stanislav Zvolenský počas bohoslužby vyslovil prianie, aby bola Čaputová skutočne prezidentkou všetkých občanov: "Azda práve srdce ženy a matky má na to najlepšie predpoklady."

13:55 Premiér Peter Pellegrini gratuloval novozvolenej prezidentke. "Pani prezidentke želám, aby bola vo svojom pôsobení úspešná," napísal na sociálnej sieti. Teší sa na spoluprácu v prospech Slovenska a jeho občanov.

13:50 Byť prezidentom SR je prejav najväčšej národnej cti. Vyhlásil to predseda Národnej rady SR a SNS Andrej Danko, podľa ktorého si to prezidentka uvedomuje. Danko želá Zuzane Čaputovej, aby bola prezidentkou, ktorá bude ľuďom pomáhať hľadať pravdu, cestu, pomáhať zachovať si národnú identitu a aby im pomohla zachovať si ľudskosť.

13:45 Podpredseda vlády Richard Raši želá prezidentke, aby ani na chvíľu nezabudla, že reprezentuje všetkých občanov Slovenska. "Želám Vám veľa dobrých rozhodnutí v prospech Slovenska a nás všetkých, ktorí v tejto krásnej krajine žijeme," doplnil na sociálnej sieti.

13:40 Zazneli pekné slová, teraz nastáva čas na skutky. Po prejave Zuzany Čaputovej to povedal predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič. "Najviac ma zaujal apel na dôstojnosť života každého človeka a prísľub, že bude hlasom tých ľudí, ktorých nie je počuť. To sú dva hlavne ciele aj môjho pobytu v politike. Pekné slova zazneli a teraz nastáva čas na skutky," povedal Matovič s tým, že jej drží palce. Prejav označil za hlboký a pekný.

"Zdôraznila jednu dôležitú vec, a to je spájanie a súdržnosť krajiny," doplnila predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová

13:37 Predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára teší, že prezidentka neprichádza s čiernymi okuliarmi. Praje jej úspešné napĺňanie mandátu a aby bola prezidentkou všetkých občanov vrátane menšín. "Čo odznelo, tomu nemám čo vyčítať. Prezidentka sa nevyhla oblastiam, v ktorých sa nám darí. Veď Slovensko nie je čiernou dierou Európy. Máme byť na čo hrdí a máme o tom hovoriť na rôznych fórach," povedal Bugár po inauguračnom prejave. Hovoriť podľa neho treba aj o tom, čo pre Slovensko znamená členstvo v euroatlantických štruktúrach. "Vety o našom mieste v geopolitických štruktúrach považujem za veľmi dôležité," vyhlásil Bugár.

13:34 Začala sa slávnostná ekumenická bohoslužba. Vedie ju arcibiskup a predseda katolíckej Konferencie biskupov Stanislav Zvolenský.

13:30 Čaputová vstúpila do Dómu sv. Martina, kde sa o malú chvíľu uskutoční bohoslužba Te Deum.  Trasu z bratislavskej Reduty k dómu lemovali stovky ľudí. Prezidentka sa s nimi zdravila, fotografovala a prijímala gratulácie.

13:25 Podpredseda SNS Jaroslav Paška drží prezidentke palce, aby sa naplnili pozitívne ciele, ktoré si stanovila. Jej prejav vníma ako ambiciózny a ústretový. "S veľkým cieľom dosiahnuť isté zmierenie v spoločnosti a záujem vytvárať podmienky na to, aby sa komunikácia venovala viac problémom každodenného života a menej roztržkám. Uvidíme, do akej miery bude pani prezidentka schopná naplniť svoje ciele a či sa jej podarí aspoň čiastočne priblížiť sa k tomu, čo si vytýčila," doplnil.

13:20 Pozrite si kompletný záznam inauguračného prejavu prvej slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej.

13:05 Zuzana Čaputová sa centrom Bratislavy blíži k Dómu sv. Martina, kde sa odohrá ekumenická bohoslužba.

12:55 Pozrite si inauguráciu novej slovenskej prezidentky.

12:40 Pozrite si fotografie inaugurácie.

12:26 "Ďakujem. Köszönöm. Ďakuju šumňi. Děkuji. Paľikerav." Prezidentka sa na záver príhovoru poďakovala aj v jazykoch menšín.

12:25 Prezidentka sa v prejave prihlásila k proeurópskej a proatlantickej orientácii Slovenska. Európska únia je podľa nej pre Slovensko životným a hodnotovým priestorom. Severoatlantická aliancia zas obranným a bezpečnostným pilierom. Poukázala aj na hrozby ako je klimatická kríza.

12:20 V prejave sa Čaputová dotkla aj klimatických zmien a globálnych problémov, ktoré podľa nej môžeme vyriešiť len v rámci najširšej medzinárodnej spolupráce.

12:15 "Budem sa snažiť povzniesť nad osobné útoky a slúžiť občanom," zdôraznila prezidentka v prejave. "Sme oveľa životaschopnejší, než si myslíme. Stačí spomenúť si, čo všetko sme dokázali za tridsať rokov." Čaputová v prejave zhodnotila historický kontext, v ktorom sa formuje Slovensko. Ocenila, že všetky veľké verejné protesty sa na Slovensku dejú bez násilia. Podľa prezidentky je to jedna z vecí, na ktoré môžeme byť hrdí.

12:07 Zuzana Čaputová zložila do rúk predsedu Ústavného súdu SR Ústavou predpísaný sľub. Slovensko má oficiálne novú hlavu štátu.

12:00 Andrej Danko v slávnostnom príhovore pred zložením sľubu novej prezidentky poďakoval všetkým, ktorí volili v prezidentských voľbách. Spomenul právomoci, kompetencie a povinnosti prezidenta. Čaputovej zaželal, aby nepolarizovala spoločnosť a naplnila svoje sľuby.

11:44 V priestoroch Slovenskej filharmónie v Bratislave sa začala slávnostná schôdza Národnej rady SR pri príležitosti sľubu novej prezidentky.

11:41 Na miesto slávnostnej schôdze Národnej rady SR prišla Zuzana Čaputová.

11:38 Premiér Peter Pellegrini aj predseda NR SR Andrej Danko sú už v priestoroch Slovenskej filharmónie v Bratislave.

11:30 Andrej Kiska s manželkou opustil Prezidentský palác.

11:25 Arcibiskup Robert Bezák pred inauguráciou Zuzany Čaputovej hovoril o tom, čo ho viedlo k podpore prezidentky.

11:20 Pozrite si vyjadrenie bývalého prezidenta Rudolfa Schustera, v ktorom hovoril aj o tom, že by sa mala Čaputová obklopiť dobrým tímom poradcov a načúvať ľudom.

11:15 Pozrite si ako brat Čaputovej Daniel Strapák zhodnotil jej schopnosti.

10:40 Predseda strany Smer-SD Robert Fico blahoželá Zuzane Čaputovej k inaugurácii a nástupu do funkcie. Z dôvodu účasti na dlhodobo plánovanej súkromnej udalosti mimo Bratislavy (svadba) sa však nemôže osobne inaugurácie zúčastniť.

9:30 Podpora menšín, daňové prehrešky či slovné prestrelky s členmi vlády. Aj takto si bude verejnosť pamätať päť rokov Andreja Kisku vo funkcii prezidenta. Hlavou štátu už síce nebude, ale v politike zostáva a zakladá novú stranu.

9:20 Zuzana Čaputová chce byť prezidentkou pre spravodlivé Slovensko. Pozrite si jej cestu do prezidentského paláca.

9:15 V súvislosti s inauguráciou platia v Bratislave dopravné obmedzenia. Týkajú sa najmä ulíc Jesenského, Mostová a Námestie Ľ. Štúra. Informuje o tom Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave.

V sobotu od 11.15 až do 11.45 h a od 12.30 až 13.00 h budú tieto ulice uzatvorené úplne. "Z týchto ulíc je v sobotu vylúčená aj MHD. Panská ulica bude uzatvorená od 08.00 do 14.00 h. Z dôvodu umiestnenia bezpečnostných zábran nebude vstup a prechod umožnený ani rezidentom," upozorňuje polícia. Staromestská ulica v Bratislave bude v sobotu od 12.30 do 15.00 h rovnako uzavretá.

Približný program inauguračného dňa:
11.25
Odchod Andreja Kisku z Prezidentského paláca 
11.45 Slávnostná schôdza NR SR a zloženie sľubu prezidentky 
12.40 Prehliadka Ozbrojených síl SR
13.30 Ekumenická bohoslužba v Katedrále sv. Martina
14.30 Prevzatie Prezidentského paláca
15.00 Slávnostný obed podávaný prezidentkou 
17.00 Kladenie vencov pri pamätníku Brána slobody
17.30 Položenie kytice k hrobu Michala Kováča
20.00 Slávnostná recepcia v Slovenskej filharmónii

9:00 Ústavou predpísaný sľub zloží prezidentka počas slávnostnej schôdze Národnej rady SR napoludnie v priestoroch Slovenskej filharmónie v Bratislave.

Slovenský prezident skladá sľub do rúk predsedu Ústavného súdu SR. Sľub znie: "Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Budem dbať o blaho slovenského národa, národnostných menšín a etnických skupín žijúcich v Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem vykonávať v záujme občanov a zachovávať i obhajovať ústavu a ostatné zákony." Ak by prezident sľub odmietol, alebo by ho zložil s výhradou, nemohol by stáť na čele štátu.

8:55 Deň inaugurácie sa v Bratislave začne slávnostnou schôdzou NR SR pri príležitosti zloženia sľubu prezidentky v Redute o 11:45. Následne sa uskutoční prehliadka Ozbrojených síl Slovenskej republiky a po nej o 13:30 ekumenická bohoslužba Te Deum v Katedrále sv. Martina.

Popoludní si prezidentka prevezme Prezidentský palác. Súčasťou slávnostného dňa bude obed podávaný prezidentkou Slovenskej republiky, kladenie vencov pri pamätníku Brána slobody v Devíne ako aj položenie kytice k hrobu prezidenta Michala Kováča na Ondrejskom cintoríne. Sobotu ukončí slávnostná recepcia v Slovenskej filharmónii.

8:50 Po moderátorovi Martinovi Strižincovi či novinárovi Mariánovi Leškovi predstavila nová prezidentka ďalších ľudí svojho budúceho tímu. Aj medzi nimi sú známe mená.

8:40 Na slávnostný akt skladania sľubu nastupujúcej prezidentky pozvala Kancelária NR SR aj neúspešných kandidátov na post prezidenta. Reakcie na tento krok boli rozporuplné.

8:30 Čaputová má za sebou už aj fotografovanie na oficiálny portrét.

8:15 Zuzanu Čaputovú zvolili občania SR v druhom kole prezidentských volieb, ktoré sa konali 30. marca. V tomto kole porazila svojho protikandidáta Maroša Šefčoviča. Čaputovú volilo 1.056.582 voličov a získala 58,4 percenta hlasov. Slovensko malo dosiaľ štyroch prezidentov. Prvým bol Michal Kováč, ktorého však volil parlament. Priamo si občania volili hlavu štátu prvýkrát v roku 1999, vybrali si Rudolfa Schustera. Po ňom bol dvakrát na čele štátu Ivan Gašparovič a dosiaľ posledným prezidentom je Andrej Kiska. Funkčné obdobie mu uplynie, keď bude inaugurovaná jeho nástupkyňa Čaputová.

8:00 Aké boli reakcie na Čaputovej víťazstvo? Pripomeňte si všetky dôležité udalosti, vyjadrenia zahraničných médií a gratulácie po druhom kole prezidentských volieb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok