Únos, zadržanie? Slovákov o exsiskárovi Kosíkovi opäť neinformovali

TA3 SITA
11.6.2019 11:23

Národná ústredňa Interpol Bratislava nebola informovaná malijskou stranou o prepustení hľadaného Ľuboša Kosíka z väzby. Uviedol to hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

V Mali ho zadržali v roku 2016

Bývalého príslušníka Slovenskej informačnej služby Kosíka, ktorého v Mali zadržali v roku 2016 a umiestnili do väzby, pritom podľa jeho tvrdenia prepustili už v novembri 2018. Slovenské orgány vtedy túto informáciu nepotvrdili. Následne v januári tohto roku informovali médiá o jeho údajnom únose.

Minulý týždeň Denník SME informoval, že Kosík je na slobode. V článku denník napísal, že v priebehu svojej päťmesačnej nezvestnosti bol zadržiavaný špeciálnymi policajnými jednotkami. "Akcia mohla byť súčasťou plánu slovenských orgánov dostať ho späť do vlasti, kde by ho čakalo dlhoročné väzenie," napísal denník.

Kosík je na Slovensku právoplatne odsúdený v kauze falšovania zmeniek. Špecializovaný trestný súd mu za tri sfalšované zmenky v celkovej hodnote 2,4 milióna eur v roku 2015 vymeral trest 14 rokov väzenia plus peňažný trest 100 000 eur.

Podieľal sa na únose Kováča ml.

Úhrnný trest za obzvlášť závažný zločin falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti a za prečin krivého obvinenia potvrdil v roku 2016 aj Najvyšší súd SR. Z tohto dôvodu Kosík ušiel zo Slovenska, pričom ho v novembri 2016 zadržali v Mali na základe medzinárodného zatykača. Na Slovensku mu neskôr súd k trestu pridal ďalšie štyri roky, keďže v požadovanej lehote nezaplatil finančný trest.

Bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby sa podľa vlastných slov podieľal na únose Michala Kováča ml. Denníku SME poslal ešte v roku 2017 vyhlásenie o tom, že únos Michala Kováča mladšieho v roku 1995 osobne nariadil vtedajší šéf SIS Ivan Lexa. Kosík pre denník potvrdil, že bol jedným z piatich členov komanda, ktoré v roku 1995 unieslo syna vtedajšieho prezidenta Michala Kováča. Tvrdil tiež, že disponuje informáciami vo veci vraždy Róberta Remiáša a plánu zavraždiť svedka únosu Oskara Fegyveresa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok