Z Dunaja vytiahli vrak lode, v ktorej zomierali juhokórejskí turisti

TA3 TASR
11.6.2019 13:35

Maďarskí záchranári vytiahli z koryta Dunaja v Budapešti plávajúcim žeriavom vrak vyhliadkovej lode Hableány. Tá sa potopila v 29. mája večer po zrážke s iným plavidlom. Na palube bolo 33 kórejských turistov a dvojčlenná posádka.

Záchranári vyzdvihli v Budapešti z dna Dunaja na pontón vrak vyhliadkovej lode Hableány, ktorá sa s 33 juhokórejskými turistami na palube potopila 29. mája po zrážke s veľkou výletnou loďou. Loď začali vyzdvihovať v utorok približne o 06.30 h pomocou obrovského žeriava s nosnosťou 200 ton, ktorý sa na miesto zrážky presunul v pondelok. Záchranári pritom z vraku vytiahli v utorok štyri telá, z ktorých tri patrili juhokórejským turistom a štvrté pravdepodobne maďarskému kapitánovi lode. Jeho telo sa našlo na zničenom kapitánskom mostíku.

Už predpoludním sa plavidlo podarilo vyzdvihnúť takmer nad hladinu, avšak zo zadnej časti dolnej paluby, ktorá je poškodená, bolo nevyhnutné odčerpať vodu. Záchranári doposiaľ vyzdvihli z vôd Dunaja a vraku lode 24 tiel, pričom štyri osoby sú stále nezvestné.

Sedem ľudí sa bezprostredne po nehode podarilo zachrániť. K zrážke vyhliadkovej a výletnej lode došlo pod Margitiným mostom v Budapešti v stredu predminulý týždeň krátko po 21.00 h. Vyhliadková loď s 33 juhokórejskými turistami a dvojčlennou posádkou sa následne v priebehu zhruba siedmich sekúnd potopila. Bezprostredne po zrážke sa z vôd Dunaja podarilo zachrániť sedem ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok