Pripája sa ďalšia krajina. Kanada zakáže jednorazové plasty

TA3 TASR
10.6.2019 21:47

Kanada zakáže od roku 2021 používanie jednorazových plastových výrobkov. Oznámil to kanadský premiér Justin Trudeau s tým, že konkrétne predmety, ktoré budú zakázané, stanoví vedecký výskum. Vláda však podľa jeho slov zvažuje zakázanie výrobkov, ako sú plastové fľaše, príbory, taniere, slamky či tašky.

Pripája sa ďalšia krajina. Kanada zakáže jednorazové plasty
SITA/Diana Černáková (ilustračná fotografia)

Zákaz má platiť v celej EÚ

"Už v roku 2021 zakáže Kanada používanie škodlivých jednorazových plastov," povedal Trudeau. "Robia to mnohé ďalšie krajiny a Kanada bude jednou z nich... Ide o veľký krok, vieme však, že to dokážeme," uviedol ďalej a dodal, že jeho vláda sa v tomto smere inšpirovala Európskym parlamentom.

EP v marci schválil smernicu, na základe ktorej má byť v celej EÚ v roku 2021 zavedený zákaz používania jednorazových plastových výrobkov. Cieľom týchto opatrení, ktoré navrhla ešte vlani v máji Európska komisia, je obmedziť množstvo plastového odpadu znečisťujúceho svetové moria a oceány.

Líder v boji proti znečisťovaniu

V Kanade sa podľa Trudeaua v súčasnosti recykluje menej než desať percent plastových výrobkov. Tamojšia vláda pritom uvádza, že každoročne zahynie alebo sa zraní zhruba milión vtákov a vyše 100.000 morských cicavcov, ktoré si plasty pomýlia s potravou alebo sa do nich zachytia. Kanada má podľa Trudeaua teraz jedinečnú príležitosť stať sa lídrom v boji proti znečisťovaniu plastami, keďže ide o krajinu s vôbec najdlhším pobrežím na svete.

"Všetci ste počuli tie príbehy a videli fotografie. A ak mám byť úprimný, ako otcovi sa mi to ťažko vysvetľuje vlastným deťom... Ako (im) vysvetlíte mŕtve veľryby vyplavené na plážach po celom svete, s žalúdkami napchatými igelitkami? Ako im vysvetlíte, že aj keď sa to zdá byť veľmi nepravdepodobné, plasty nájdete (dokonca) aj v najhlbšom mieste Tichého oceánu," dodal premiér na margo avizovaného zákazu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok