Kráľovná veľkolepo oslávila narodeniny, objavila sa aj Meghan

TA3 SITA
8.6.2019 19:47

Britská kráľovná Alžbeta II. absolvovala oficiálnu oslavu svojich 93. narodenín. Pri tejto príležitosti sa v centre Londýna konala tradičná výročná vojenská prehliadka. Na oslave sa spoločne s Alžbetou II. zúčastnila celá kráľovská rodina vrátane vojvodkyne zo Sussexu Meghan. Podujatie bolo jej prvou verejnou akciou od pôrodu prvého syna Archieho pred štyrmi týždňami.

Kráľovná veľkolepo oslávila narodeniny, objavila sa aj Meghan
SITA/AP

Kráľovná sa v svetlobielom kostýme a klobúku previezla v kočiari centrom mesta. Jej manžel - princ Philip - po jej boku chýbal. Philip, ktorý oslávi čoskoro svoje 98. narodeniny, sa na verejných podujatiach už nezúčastňuje. Medzi oficiálnymi pozvanými hosťami, ktorí si prezreli veľkolepú prehliadku viac ako 1400 vojakov v slávnostných červených uniformách, bola napríklad dosluhujúca premiérka Theresa Mayová, ktorá nedávno odstúpila z vedenia Konzervatívnej strany.

Vyvrcholením celej veľkolepej vojenskej prehliadky bol prelet kráľovskej letky. Kráľovská rodina ju ako každý rok sledovala z balkóna Buckinghamského paláca. Kráľovná Alžbeta svoje narodeniny oslavuje každý rok dvakrát. V Británii totiž oslavujú panovníci svoje narodeniny tradične vždy druhú júnovú sobotu, keďže vtedy je už v Londýne zvyčajne lepšie počasie. Alžbetine skutočné narodeniny sú pritom 21. apríla. Oslávila ich v súkromí s rodinou.

V poradí 40. panovníčka na anglickom tróne od čias Viliama Dobyvateľa (1066-1087) a prapravnučka kráľovnej Viktórie (1837-1901) je podľa stáročnej tradície hlavou anglikánskej cirkvi. Vlády sa ujala 2. júna 1953, vo veku 25 rokov, v deň úmrtia svojho otca Juraja VI. (1936-1953). Dňa 9. septembra 2015 sa stala najdlhšie vládnucim monarchom v dejinách Spojeného kráľovstva, keď v dĺžke vládnutia prekonala svoju praprastarú matku, kráľovnú Viktóriu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok