Technologická vojna? Putin kritizoval postup USA proti Huawei

TA3 TASR
7.6.2019 18:28

Ruský prezident Vladimir Putin kritizoval postup USA proti koncernu Huawei. Označil ho za pokus dostať čínsku firmu zo svetového trhu. Putin si taktiež myslí, že globálny ekonomický model sa nachádza v kríze.

Niektoré kruhy to "označujú za prvú technologickú vojnu v začínajúcej digitálnej epoche", povedal Putin na Medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade. Cieľom digitalizácie by podľa neho malo byť rozširovanie horizontov pre všetkých, ktorí sú otvorení zmene. "Bohužiaľ, aj v tejto oblasti sa vytvárajú bariéry."

Huawei je druhým najväčším výrobcom smartfónov na svete a popredný poskytovateľ sieťového vybavenia. Spojené štáty umiestnili čínsky koncern v polovici mája na čiernu listinu, čo znamená, že jeho obchodné vzťahy s partnermi v USA podliehajú prísnej kontrole. Každý, kto chce predávať alebo dodávať techniku čínskej firmy, musí získať licenciu.

Americké úrady sa obávajú špionáže prostredníctvom Huaweiu a tlačia aj na ostatné západné krajiny, aby nepoužívali techniku koncernu v sieťach novej generácie 5G. Huawei obvinenia odmieta. Rusko, naopak, uzavrelo s čínskym koncernom dohodu o vybudovaní siete novej generácie 5G. Na Medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade sa zúčastnil aj čínsky prezident Si Ťin-pching.

Putin poukázal aj na zvýšené nerovnováhy po celom svete a vyzval medzinárodné inštitúcie, akú sú skupina G20 alebo Spojené národy, aby ich znížili. "Súčasný model ekonomických vzťahov je, bohužiaľ, v krízovom režime a táto kríza je komplexná," uviedol Putin. "Problémy sa hromadili počas uplynulých desaťročí a tieto problémy sú vážnejšie a rozsiahlejšie, než sme si predtým mysleli." Podľa Putina je hlavným dôvodom krízy súčasný model globalizácie, ktorý sa presadzoval na konci 20. storočia a ktorý je čoraz menej relevantný pre novú ekonomickú realitu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok