Mayová už nie je lídrom konzervatívcov. Premiérkou zatiaľ zostáva

TA3 SITA
7.6.2019 17:21

Britská premiérka Theresa Mayová oficiálne odstúpila z čela Konzervatívnej strany, avšak zostáva premiérkou, až kým nebude vybraný jej nástupca. Odstúpenie sa konalo bez akýchkoľvek okázalostí a špeciálnych výstupov pre médiá a spočívalo len v doručení Mayovej rezignačného listu komisii, ktorá dohliada na dodržiavanie pravidiel v rámci Konzervatívnej strany.

Mayová už nie je lídrom konzervatívcov. Premiérkou zatiaľ zostáva
SITA/AP

Mayová oznámila rezignáciu už pred dvoma týždňami, pričom vyjadrila hlbokú ľútosť nad tým, že sa jej nepodarilo vyviesť krajinu z Európskej únie. O funkciu šéfky alebo šéfa Konzervatívnej strany sa uchádza plejáda známych politikov, pričom najväčším favoritom je bývalý minister zahraničných vecí a bývalý starosta Londýna Boris Johnson. Ten sa pasuje do roly rázneho stúpenca rýchleho brexitu, tvrdí, že na rozdiel od Mayovej sa mu ho aj podarí zabezpečiť, a vyhlasuje, že ak krajina v tomto roku nedokáže opustiť úniu, tak konzervatívcom "hrozí vyhynutie".

Okrem Johnsona sa chcú o funkciu uchádzať aj minister vnútra Sajid Javid, šéf britskej diplomacie Jeremy Hunt, minister životného prostredia Michael Gove či bývalá predsedníčka Dolnej snemovne Spojeného kráľovstva Andrea Leadsom.

Kandidáti na post šéfa konzervatívcov potrebujú mať podporu ôsmich poslancov. Poslanci budú hlasovať za svojich favoritov v sérii tajných hlasovaní, ktoré sa uskutočnia 13., 18.,19. a 20. júna. Najúspešnejší dvaja kandidáti sa dostanú do boja o hlasy širšej základne strany, pričom víťaz by mal byť známy 22. júna.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok