Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Amazon predviedol najnovšiu verziu svojho doručovacieho dronu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 6. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Amazon sa vyjadrila, že od spustenia jej doručovacej služby prostredníctvom dronov ju delí len niekoľko mesiacov. Pri tejto príležitosti odhalila spoločnosť najnovšiu verziu dronu, ktorý túto prácu bude vykonávať. Tento letecký kuriér získal vylepšené funkcie navigačného softvéru, ktoré mu pomôžu s ľahším hľadaním cesty.

Od roku 2013, kedy spoločnosť Amazon prvýkrát predstavila svoje plány doručovania zásielok prostredníctvom autonómnych dronov, bolo vyvinutých niekoľko ich iterácií. Hoci je služba Prime Air stále len vo forme myšlienky, ak sa zrealizuje, mohli by zákazníci Amazonu prijímať zásielky s hmotnosťou až do 5 kilogramov, ktoré im drony doručia už do 30 minút od naloženia.

Nová verzia doručovacieho dronu nesie označenie re:MARS (Machine Learning, Automation, Robotics and Space) a prináša si hybridné letové schopnosti posledného dronu, ktorý bol odhalený v roku 2015. Dron tak môže vzlietnuť a vertikálne pristáť ako vrtuľník a vo vzduchu prejde na horizontálny let, podobne ako lietadlo. Je to možné vďaka tomu, že dron jednoducho nakloní svoje telo dopredu tak, aby sa kryty vrtulí zmenili na krídla, čim sa dosahuje efektívnejší pohyb vzduchom.

Spoločnosť Amazon predstavila najnovšiu verziu svojho doručovacieho dronu re:MARS.

Dron re:MARS má tiež viac možností pri výbere letovej dráhy, so šiestimi stupňami voľnosti, namiesto typických štyroch. Amazon tvrdí, že do najnovšej verzie boli začlenená nová technológia umelej inteligencie, ktorá pomáha dronu s hľadaním cesty. V spolupráci s aktualizovanými senzormi, stereo počítačovým videním a prepracovanými algoritmami tak dron môže lepšie automaticky zistiť a vyhnúť sa stacionárnym objektom, ako je napríklad komín, a bude tiež schopný lepšie vyhľadať miesto pristátia bez toho, aby sa napríklad zamotal do elektrického vzdušného vedenia a podobne.

Spoločnosť Amazon už v minulosti testovala svoje doručovacie drony v USA a vo Veľkej Británii, pričom vývojári neustále pracujú na zlepšení technológie prostredníctvom radu patentov, ktoré obsahujú veci, ako napríklad drony, ktorí vylietajú z pohybujúcich sa vlakov, mestských veží a z lámp verejného osvetlenia. Spoločnosť Amazon teraz tvrdí, že je pripravená začať s doručovaním zásielok prostredníctvom dronov už v priebehu niekoľkých mesiacov. Uvidíme či sa jej tieto optimistické plány podarí aj nakoniec splniť, aj s ohľadom na stále nevyriešené letové regulácie súvisiace s dronmi.

Spoločnosť Amazon predstavila najnovšiu verziu svojho doručovacieho dronu re:MARS.