Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robot pre zber malín má za sebou prvé testy v teréne

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 6. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Fieldwork Robotics, ktorú založila univerzita v Plymouthe vo Veľkej Británii, oznámila úspešné ukončenie prvotných pokusov v teréne so svojim robotom navrhnutým pre zber malín. V prípade komercializácie by tento systém mohol pomôcť vyriešiť nedostatok ľudských zberačov ovocia v krajine.

Vo Veľkej Británii vzniká problém so zháňaním sezónnych pracovníkov pre zber plodín, čo by mohlo znamenať, že plodiny začnú hniť na poli. Uvedomujú si to aj výskumníci z univerzity Plymouth, ktorí preto vyvinuli robotického pracovníka, ktorý by sa čoskoro mal dočkať aj reálneho nasadenia.

Univerzita za účelom komercializácie svojej technológie založila spoločnosť Fieldwork Robotics. Robotický systém je pôvodne určený pre zber malín. Práve zber tohto ovocia je pritom považovaný za obzvlášť náročný, pretože sa plodiny ľahšie poškodia ako iné mäkké ovocie a navyše sú maliny nerovnomerne rozložené na kríkoch, na ktorých rastú. Myšlienkou je, že pokiaľ robotický systém zvládne zber malín, mal by byť ľahko prispôsobiteľný aj pre zber iného ovocia či dokonca zeleniny.

Spoločnosť Fielwork Robotics oznámila úspešné ukočnenie prvých terénnych testov svojho robotického systému pre zber malín.

Prototyp robotického zberača je vybavený kamerovým systémom, ktorý deteguje zrelé ovocie na kríkoch. Následne sa jeho dve robotické ramená načiahnu ku kríku, jemne uchopia a odtrhnú malinu, uložia ju do zberača a presunú sa k ďalšej maline. Do testovania robota sa zapojila farma v západnom Sussexe, ktorá od augusta 2018 zaviedla robotický systém pre zber a jeho počiatočné terénne testy boli teraz dokončené.

Spoločnosť Fieldwork Robotics použije zhromaždené údaje získané z testovanie na vylepšenie prototypu ešte pred tým, kým sa v tomto roku opäť zapojí do ďalších terénnych skúšok. Potenciálna komercializácia robotického systému pre zber ovocia je naplánovaná na rok 2020.