Mexiko ustupuje Trumpovi, migrantov chce zastaviť armádou

TA3 TASR
7.6.2019 09:46

Mexická vláda nasadí na svoje južné hranice s Guatemalou 6000 príslušníkov Národnej gardy. Informoval o tom vo Washingtone mexický minister zahraničných vecí Marcelo Ebrard s tým, že Mexiko je takýmto spôsobom odhodlané zastaviť prichádzajúcich stredoamerických migrantov.

Mexiko ustupuje Trumpovi, migrantov chce zastaviť armádou
SITA/AP

Šéf mexickej diplomacie Ebrard je aktuálne na návšteve Washingtonu, kde sa snaží oddialiť uvalenie obchodných ciel na mexické tovary. USA ich chcú zaviesť v súvislosti s nezákonnou migráciou z Mexika. "Vysvetlili sme, že máme 6000 mužov a nasadíme ich tam," povedal podľa agentúry Reuters Ebrard novinárom po rokovaniach a americkými predstaviteľmi vo Washingtone. Po kole rozhovorov taktiež zhodnotil, že je "optimistom".

Ebrard dodal, že rokovania s Washingtonom o problematike migrácie budú pokračovať aj v piatok. Americký prezident Donald Trump pohrozil zavedením päťpercentného cla na dovážané tovary z Mexika s platnosťou od pondelka v prípade, pokiaľ sa nepodarí uzavrieť dohodu.

Podľa návrhu prezidenta Trumpa by sa clá na mexické tovary - vrátane áut, piva, tequily, ovocia a zeleniny - zvýšili každý mesiac o päť percent, až by v októbri dosiahli 25 percent, píše web spravodajskej stanice BBC. Šéf Bieleho domu chce takýmito spôsobom zastaviť migrantov prevažne zo stredoamerických krajín, ktorých sa cez Mexiko do USA iba v tomto roku pokúsili dostať tisícky. Prezident USA o svojom zámere uvaliť clá na Mexiko informoval uplynulý týždeň na Twitteri, čím prekvapil aj predstaviteľov vlastnej strany a finančné trhy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok