Bez prázdnych viet, zhodnotil rokovanie premiér. Putina pozval k nám

TA3 TASR
6.6.2019 18:00

Predseda slovenskej vlády Peter Pellegrini pozval vo štvrtok ruského prezidenta Vladimira Putina na tohtoročné oslavy 75. výročia Slovenského národného povstania, ktoré budú v Banskej Bystrici. Pozvanie zaznelo na ich schôdzke v Konstantinovskom paláci v Petrohrade.

Väzby aj silné putá

"Sme veľmi radi, že sa tu stretávame v roku, keď si pripomíname 75. výročie SNP. Boli by sme veľmi radi, keby sme mohli privítať zástupcov Ruskej federácie na najvyššej možnej úrovni, a bolo by nám cťou, keby boli zastúpené priamo vašou osobu," uviedol Pellegrini na začiatku rokovania s Putinom.

"Sme radi, že môžeme s vami prediskutovať hlavné otázky vzájomných vzťahov. Našich občanov spája mnoho priateľských väzieb aj silné putá, ktoré pochádzajú ešte z minulosti, aj s odkazom na predkov v boji proti fašizmu. Slovensko neprepisuje dejiny, vážime si a nespochybňujeme úlohu Červenej armády pri oslobodzovaní počas druhej svetovej vojny," zdôraznil predseda slovenskej vlády.

"Máme za sebou plodné rokovania s premiérom, ministrami, konštatujeme nárast obchodnej výmeny a dobrú, férovú spoluprácu v oblasti energetiky, keď je Slovensko dobrým partnerom v tranzite plynu, ropy. Verím, že tomu bude tak aj do budúcna," uviedol Pellegrini. Vyjadril potešenie aj zo zvýšenej výmeny turistov a  zvýšeného záujmu Slovákov o ruštinu.

Privítal ho v Petrohrade

Putin vyjadril potešenie z toho, že mohol slovenskú delegáciu na čele s Pellegrinim privítať v Petrohrade. "Medzi našimi krajinami sú tradične dobré priateľské vzťahy, čo sa odzrkadľuje na hospodárskych vzťahoch," konštatoval šéf Kremľa, pričom ocenil prácu slovensko-ruskej vládnej komisie, ktorej ďalšie zasadnutie sa ma konať v Soči. Putin uviedol, že považuje Slovensko za dôležitého partnera v ekonomickej sfére. Konštatoval nárast vzájomnej obchodnej výmeny. "Sme radi, že vás tu vidíme a že môžeme prerokovať komplex bilaterálnych vzťahov," dodal Putin.

Pellegrini je na oficiálnej návšteve Ruska do piatku 7. júna. S Putinom sa nestretol v Moskve, pretože prijal pozvanie vystúpiť okrem iných aj spolu s ruským prezidentom, čínskym prezidentom (Si Ťin-pchingom), generálnym tajomníkom OSN (Antóniom Guterresom) v hlavnom paneli Petrohradského medzinárodného ekonomického fóra. Témou bude udržateľný rozvoj.

Aktivita jedného poslanca

Rokovanie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom bolo veľmi pragmatické a konkrétne. Nebolo popretkávané diplomatickými, prázdnymi vetami, zhodnotil Pellegrini.

"Prezident bol veľmi do detailov informovaný o všetkých projektoch vo všetkých oblastiach spolupráce medzi Ruskom a Slovenskom. Išli sme po veľmi konkrétnych detailoch, ako je prepojenie Slovenska na veľmi pravdepodobne do budúcna spustený (plynovod) Nord Stream 2, prepojenie Slovenska na budovaný Turkish Stream smerom na juh, skladovanie plynu, opravy alebo údržba nášho stíhacieho letectva. A hovorili sme, samozrejme, aj o aktivite poslanca v ruskej Dume týkajúcej sa roku 1968," konštatoval.

"Môžem vám oficiálne oznámiť a uistiť vás, tak z úst predsedu vlády Dmitrija Medvedeva, ako aj z úst prezidenta, boli sme uistení, že ide o individuálnu aktivitu opozičného poslanca, ktorá nijakým spôsobom nemení oficiálny postoj ruskej vlády a ruského prezidenta k udalostiam z roku 1968," zdôraznil Pellegrini. Dodal, že nikto nemieni tieto uzavreté otázky opätovne otvárať.

"Odchádzame s potvrdením, že ide len o politickú aktivitu niekoho, ale nemá to nič spoločné s oficiálnym postojom," dodal, pričom poukázal, že takýto postoj deklaroval počas rokovania taktiež ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov svojmu slovenského partnerovi Miroslavovi Lajčákovi.

Narážali tak na nedávno medializovanú správu o záveroch okrúhleho stola, ktorý v ruskej Štátnej dume 30. mája organizovala frakcia komunistov. Jeho účastníci schválili vyhlásenie, ktorým apelujú na poslancov Štátnej dumy, aby podporili návrh zákona o udelení štatútu veterána aj príslušníkom ozbrojených síl Sovietskeho zväzu vyslaných v auguste 1968 do Československa v rámci vojsk Varšavskej zmluvy. Premiér aj rezort diplomacie tento návrh ešte pred rokovaním odmietli.

Hovorili aj o nedostatku učiteľov ruštiny

Prezident Putin počas rokovania potvrdil aj predchádzajúce dohody v súvislosti s dodávkami plynu. "Veľmi intenzívne sme hovorili o tom, aké následky môže mať plynová kríza na Slovensko. Prezident Putin nás uistil, že Ruská federácia nemá záujem nejakým spôsobom poškodiť záujmy Slovenskej republiky,"uviedol, pričom podľa jeho slov tak ako prezident, tak aj premiér garantovali, že sú pripravení plniť si svoje záväzky.

Slovensko sa už v súčasnosti podľa premiérových slov pripravuje na možné spustenie plynovodu Nord Stream 2. "Samozrejme, robíme aj technické úpravy. Na Slovenku sa v objeme 60 miliónov eur investuje do novej kompresorovej stanice, ktorá bude slúžiť na to, aby mohla čerpať kapacity, ktoré by k nám prúdili cez Nord Stream a cez infraštruktúru smerom na Slovensko a ďalej do iných krajín," informoval, pričom potvrdil, že Slovensko sa pripravuje na to, aby bolo technicky pripravené na spustenie plynovodu Nord Stream 2. Paralelne s technickou prípravou sa začínajú vyjednávať potenciálne kontrakty.

Predstavitelia v neposlednom rade hovorili o nedostatku učiteľov na výučbu ruského jazyka. Preto má Pellegrini záujem, aby sa začali skúmať medzi príslušnými ministerstvami možnosti navýšenia prostriedkov na stážovanie ruských učiteľov na slovenských školách. Tento krok by uvítal vzhľadom na neustály rast záujmu o ruský jazyk a na problém nedostatku kvalitných učiteľov ruského jazyka na Slovensku.

Pellegrini je na oficiálnej návšteve Ruska do piatku 7. júna. S Putinom sa nestretol v Moskve, pretože prijal pozvanie vystúpiť okrem iných aj spolu s ruským prezidentom, čínskym prezidentom (Si Ťin-pchingom), generálnym tajomníkom OSN (Antóniom Guterresom) v hlavnom paneli Petrohradského medzinárodného ekonomického fóra. Témou bude udržateľný rozvoj.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok