Letecké donášky sa začínajú, Amazon spúšťa flotilu dronov

TA3 SITA
6.6.2019 14:56

Najväčší internetový obchod na svete Amazon plánuje v priebehu mesiacov doručovať zásielky svojim zákazníkom pomocou dronov. Svoj plán odhalila spoločnosť na konferencii v americkom Las Vegas. Drony by mali byť schopné registrovať prekážky ako sú ľudia, psy alebo šnúry na bielizeň.

Letecké donášky sa začínajú, Amazon spúšťa flotilu dronov
SITA/AP

Dolet by mali mať 15 míľ (približne 24 kilometrov) a poradiť by si mali so zásielkami s hmotnosťou do piatich libier (asi 2,3 kilogramu), uviedol výkonný riaditeľ Amazonu Jeff Wilke. Neuviedol však, v ktorej krajine na svete a kedy sa tento projekt spustí. Avšak americký Federálny letecký úrad pre britskú BBC potvrdil, že udelil Amazonu jednoročnú výnimku na prevádzkovanie dronov v rámci Spojených štátov.

Amazon v minulosti ohľadom doručovania zásielok pomocou dronov obviňovali z účelových sľubov, aby získal publicitu. V novembri 2016 však spoločnosť v anglickom Cambridgei uskutočnila úspešný test, keď dron doručil zásielku v priebehu 13 minút. Dron, ktorý teraz Amazon vyvinul, má mať šesť rotorov a na rozoznávanie prostredia používa dáta z optických, termálnych a ultrazvukových senzorov. Navrhnutý bol tiež tak, aby sa minimalizovali dotieravé vysokofrekvenčné zvuky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok