Jedlo môže pomôcť so stresom, za istou hranicou však škodí

TA3 ČTK
8.6.2019 19:50

Keď jeme, aby sme upokojili svoje emócie, je to normálne. O chorobu ide, ak nedokážeme prestať. Po stresujúcich udalostiach nemajú niektorí ľudia na jedlo ani pomyslenie, iní sa ním upokojujú. Jedia sladkosti a kalorické bomby. Je to dôvod na znepokojenie? Odpoveď hľadal francúzsky denník L'Express.

Jedlo môže pomôcť so stresom, za istou hranicou však škodí
TASR/Štefan Puškáš

Keď dochádza k excesom

Keď sme smutní, deprimovaní alebo v strese, môžeme si povedať, že si dáme zákusok a zdvihne nám to náladu. A aj keď sme sa poriadne najedli, nie je to žiadny problém, pretože sme sa upokojili a môžeme čakať, že opäť sa najeme, až keď opäť vyhladneme. Takýto proces je normálny a užitočný.

Ak však ide o chorobnú situáciu, postup je iný. Sladkosť vytúžené uspokojenie nepriniesla, namiesto toho prichádzajú výčitky. To je tzv. kognitívna restrikcia. Ľudia si vytvárajú zákazy v oblasti jedla a ak ich porušia, obviňujú sa. Vytvárajú si teda ďalšie negatívne emócie a to vedie k bludnému kruhu. Jem, aby som upokojil stres, ale stresujem, pretože som jedol a dopustil sa tak chyby. A znova jem.

cokolada-sladkosti-1140px-sitaap_ac1100ae-f48b-b6aa.jpg

Ďalším príkladom chorobného javu je, ak máme neustále stres, depresiu alebo zlosť, teda cítime negatívne emócie, a jeme neustále, aby sme ich zahnali. Takto dochádza k excesom.

Záhada čokolády

Pojmov v hre je však viac. Kde je hranica medzi bulímiou a záchvatovým prejedaním? V prípade bulímie ide o nadmernú konzumáciu jedla, keď človek zje veľmi rýchlo naraz veľmi veľké množstvo potravín. Nasleduje zvracanie, užívanie preháňadiel, striktný pôst. Ak ide len o prejedania bez dodatočnej snahy dostať zo seba jedlo von, je to záchvatové prejedanie a s tým spojené problémy s váhou.

Potraviny, ktoré nás najviac upokojujú, sú tie s vysokým energetickým obsahom, teda s množstvom cukrov a tukov.  Výsledky vedeckých štúdií, ktoré sa zaoberajú upokojujúcim účinkom jedla, sú plné rozporov, pretože musia brať do úvahy naraz mnoho faktorov. Napríklad čokoláda je zrejme najviac upokojujúcou potravinou, ku ktorej sa ľudia uchyľujú.

Realizovalo sa niekoľko štúdií, aby sa prišlo na to, čo v čokoláde má upokojujúce účinky. Vznikli početné hypotézy, najmä biochemické. Uvažovalo sa o horčíku, ktorý má upokojujúci účinok a fenylethylamíne, ktorý je bratrancom amfetamínov. Nakoniec štúdie ukázali, že to, čo je na čokoláde také upokojujúce, je jej chuť.

Strach z emócií

Chorobné prejedanie je problémom, ktorý má psychologické korene. Jedlo používame pri chorobnom prejedaní na to, aby sme sa nemuseli postaviť problémom. A čím viac sa vyhýbame emotívnym problémom, tým viac nám emócie naháňajú strach. A upokojujeme sa jedlom. Hovoríme prevažne o potravinách, ale môže ísť aj o iné formy. Môže to byť alkohol, či neustále sledovanie televíznych seriálov. Vo vysokých dávkach môžu byť aj toto symptómy hlbšieho problému.

Únikom môže byť aj smiech a humor. Vidíme to u niektorých ľudí, ktorí sa neustále vyhýbajú riešeniu problémov a všetko zľahčujú. Vyhýbajú sa tak svojim emóciám a často reagujú na problémy oveľa horšie, než by sa zdalo. Mnoho slávnych komikov trpí depresiami a aj to ukazuje, do akej miery môže byť humor obranným mechanizmom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok