Pellegrini sa presunul do Petrohradu za Putinom, pozve ho k nám

TA3 TASR
6.6.2019 09:47

Premiér Peter Pellegrini odcestoval z Moskvy do Petrohradu, kde sa v rámci svojej oficiálnej návštevy Ruskej federácie stretne v Konstantinovskom paláci v Kongresovom komplexe s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Okrem rokovania o strategických otázkach pozve premiér prezidenta aj na oslavy 75. výročia Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici.

Strategické a ekonomické otázky

Počas stredajšieho rokovania adresoval rovnaké pozvanie aj ruskému premiérovi Dmitrijovi Medvedevovi. Ten sa zaň poďakoval, vlastnú účasť nepotvrdil, avšak uviedol, že urobí všetko preto, aby na podujatí bolo Rusko zastúpené na vysokej úrovni. Na rokovaní s ruským prezidentom by sa za slovenskú stranu mali zúčastniť vrátane Pellegriniho aj minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák, minister hospodárstva Peter Žiga, slovenský veľvyslanec v Moskve Peter Priputen či poradca premiéra pre zahraničnú politiku Peter Kmec.

Na ruskej strane by mal byť prítomný minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, prezidentov hovorca Dmitrij Peskov, minister priemyslu a obchodu Denis Manturov, poradca prezidenta pre zahraničné vzťahy Jurij Ušakov, ale aj minister energetiky Alexandr Novak. Rokovať by mali už o vopred avizovaných témach predovšetkým ekonomického charakteru, čo potvrdil aj šéf slovenskej diplomacie Lajčák. Podľa neho sa premiérova návšteva Bieleho domu spred mesiaca nedá porovnať s tou prebiehajúcou oficiálnou v Ruskej federácii. Kým s americkým prezidentom Donaldom Trumpom rokovali prevažne o bilaterálnych vzťahoch, s ruským prezidentom Putinom pôjde predovšetkým o strategické a ekonomické otázky.

"Agenda je iná. USA sú naším spojencom v NATO, patríme do rovnakého hodnotového ukotvenia. Hovorili sme o bilaterálnych vzťahoch. Rusko je kľúčom ekonomickým partnerom mimo priestoru EÚ a je prakticky výhradným exportérom plynu a ropy, bez ktorých by naša ekonomika neprežila," uviedol Lajčák v Moskve. Lídri by mali hovoriť o tranzite plynu vzhľadom na výstavbu plynovodu Nord Stream 2, o dodávkach ruskej ropy taktiež v súvislosti s jej nedávnym znečistením, ale aj o palive pre slovenské jadrové zariadenia.

Rozoberú aj kontroverzný návrh o veteránoch

Aktuálnou záležitosťou, ktorá bude predmetom rokovania premiéra Pellegriniho s ruským prezidentom, bude i medializovaná správa o záveroch okrúhleho stola, ktorý v ruskej Štátnej dume 30. mája organizovala frakcia komunistov. Jeho účastníci schválili vyhlásenie, ktorým apelujú na poslancov Štátnej dumy, aby podporili návrh zákona o udelení štatútu veterána aj príslušníkom ozbrojených síl Sovietskeho zväzu vyslaných v auguste 1968 do Československa v rámci vojsk Varšavskej zmluvy. Premiér aj rezort diplomacie už tento návrh odmietli.

Dotknúť by sa mohli i otázky sankcií, Krymu, starostlivosti o bojaschopnosť slovenského nadzvukového letectva či skladovania plynu. Premiér Pellegrini avizoval už na tlačovej konferencii s ruským partnerom, že "Ruská federácia a ruská spoločnosť RS MiG sa bude aj nasledujúce štyri či päť rokov starať o bojaschopnosť slovenského nadzvukového letectva, ktoré ochraňuje vzdušný priestor SR". Kontrakt, ktorý bude zakrátko podľa premiéra uzavretý na základe rozhodnutia vlády, bude mať tiež objem okolo 100 miliónov eur.

Slovensko slovami premiéra vidí veľký potenciál i v skladovaní plynu. "Na Slovensku sa nachádzajú najväčšie podzemné zásobníky zemného plynu v Európe, ktoré už dnes sčasti využíva ruská spoločnosť Gazprom. Ponúkli sme ruskej strane možnosť zvýšiť túto kapacitu, aby v slovenských podzemných zásobníkoch plynu mohla byť skladovaná ešte väčšia kapacita ruskej spoločnosti Gazprom. Aj to je oblasť, kde vidíme ešte ďalší potenciál vzájomnej spolupráce a obchodu," konštatoval na tlačovej konferencii.

Stretnutie Petra Pellegriniho a Vladimira Putina je naplánované v Petrohrade v popoludňajších hodinách. Predstavitelia sa nestretli v Moskve, pretože predseda vlády prijal pozvanie vystúpiť okrem iných aj spolu s ruským prezidentom, s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom a s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom v hlavnom paneli petrohradského medzinárodného ekonomického fóra. Témou bude udržateľný rozvoj.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok