Fúzia Fiat a Renault sa odkladá. Dôvodom je francúzska politika

TA3 TASR
6.6.2019 08:01

Nadnárodný koncern Fiat Chrysler Automobiles stiahol ponuku na fúziu s francúzskou automobilkou Renault v hodnote 35 miliárd USD dolárov. Taliansko-americký koncern zdôvodnil stiahnutie ponuky tvrdením, že na realizáciu navrhovanej fúzie v súčasnosti neexistujú vo Francúzsku politické podmienky.

Fúzia Fiat a Renault sa odkladá. Dôvodom je francúzska politika
SITA/AP (ilu)

"Stalo sa evidentným, že vo Francúzsku v súčasnosti neexistujú politické podmienky na to, aby sa mohlo pristúpiť k takémuto zlúčeniu," uvádza sa vo vyhlásení FCA. Fúzia by sa mohla realizovať len v prípade, ak by taliansko-americká automobilka vyriešila súvisiace sporné body s francúzskou vládou v otázke vplyvu francúzskej vlády na budúcu kombinovanú spoločnosť FCA-Renault. Takýto kompromis by umožnil predstavenstvu spoločnosti Renault, aby schválilo rámcovú dohodu, ktorou by sa začal dlhý proces úplnej fúzie.

Francúzska vláda je najväčším akcionárom Renaultu s 15-percentným podielom v tejto automobilke. Obom stranám sa tento týždeň podarilo dospieť ku predbežnej kompromisnej dohode, ktorá však spory napokon nevyriešila. Predstavenstvo Renaultu rozhodnutie vo veci na žiadosť francúzskej vlády odložilo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok