Extrém v Dánsku pohorel. Pôjde nám o blahobyt, hlásia víťazi volieb

TA3 TASR
6.6.2019 10:06

Parlamentné voľby v Dánsku vyhrali podľa konečných výsledkov sociálni demokrati so ziskom 26 percent hlasov. Stredopravicová strana úradujúceho premiéra Larsa Lökkeho Rasmussena skončila na druhom mieste, predseda vlády uznal volebnú porážku a oznámil, že podá demisiu. Ultrapravica v krajine pohorela.

Premiér priznal porážku a odstupuje

Dánsky premiér Lars Lökke Rasmussen priznal porážku v stredajších parlamentných voľbách a oznámil, že odstúpi z funkcie. Podľa predbežných výsledkov sa po štyroch rokoch v opozícii v Dánsku pravdepodobne opäť dostane k moci blok stredoľavých strán vedený Sociálnymi demokratmi. Rasmussenova Liberálna strana získala vo voľbách 23,4 percenta hlasov, čím si oproti predošlým voľbám polepšila. Jej koaličný partner, pravicovo-populistická Dánska ľudová strana, však zaznamenala výrazné straty, v parlamente v parlamente o 21 kresiel. To znamená, že súčasná koalícia by už v 179-člennom parlamente nemala väčšinu.

Tesnú väčšinu kresiel naopak získal ľavicový blok vedený Sociálnymi demokratmi. Ich líderka Mette Frederiksenová v reakcii na predbežné výsledky volieb vyhlásila, že dánski voliči rozhodli o novej vláde a novom smerovaní krajiny. Novú vládu bude zrejme zostavovať práve Frederiksenová.
"Drahí priatelia, my (Liberálna strana) sme dosiahli vo voľbách skvelý výsledok, ale zmení sa rozloženie moci," povedal Rasmussen členom svojej strany. Premiér uviedol, že podá demisiu do rúk kráľovnej Margaréty II., avšak bude pokračovať vo funkcii ako dočasný premiér až do vymenovania novej vlády. Zároveň dodal, že je pripravený vstúpiť do novej centristickej vlády za účasti Sociálnych demokratov.

Bola by najmladšou šéfkou vlády v histórii

Predsedníčka dánskych opozičných Sociálnych demokratov Mette Frederiksenová deklarovala víťazstvo. Potvrdila tiež, že sa chce stať budúcou dánskou premiérkou. Frederiksenová vyhlásila, že dánski voliči rozhodli o novej vláde a novom smerovaní krajiny. "Dnes sme dosiahli víťazstvo stredoľavých strán," povedala Frederiksenová a uviedla, že odteraz je v krajine prioritou blahobyt.

Ak sa Mette Frederiksenová (41) stane dánskou premiérkou, pôjde o v poradí druhú ženu v tejto funkcii. V jej osobe by Dánsko získalo najmladšieho premiéra v histórii.
Sociálni demokrati v predvolebnej kampani prisľúbili zvýšenie sociálnych dávok, ktoré majú byť čiastočne pokryté zvýšenými daňami z finančného sektora. Frederiksenovej strana presadzuje i tvrdší postoj voči pracovníkom zo zahraničia; avšak bez toho, aby stigmatizovala moslimov spôsobom, akým to robia nacionalistické strany. Frederiksenová chce podľa vlastných slov vytvoriť menšinovú vládu zloženú výhradne zo Sociálnych demokratov. Partneri z jej ľavicového bloku by ju mali podporovať pri hlasovaniach v parlamente, uviedol server The Local.de.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok