Vrak výletnej lode zostáva pod vodou. Čaká sa, kým klesne Dunaj

TA3 TASR
5.6.2019 17:12

Plávajúci maďarský žeriav Clark Ádám, ktorý vyplával po Dunaji zo severomaďarského Komáromu na miesto minulotýždňovej tragickej zrážky lodí v Budapešti, dorazil k prístavu predmestia hlavného mesta Újpest, kde zakotvil.

Musí klesnúť hladina Dunaja

Podľa verejnoprávnej televíznej stanice M1 tam plavidlo zostane, až kým neklesne hladina rieky, ktorá mu v terajšej situácii neumožňuje preplávať pod Margitin most. Práve uvedený most je najkritickejším miestom plavby žeriava, ktorý po pomalom poklese hladiny Dunaja už dokázal preplávať pod železničným mostom Komárno-Komárom.

Šéf technickej záchrannej operácie v Budapešti uviedol, že v priebehu stredy sa už žiadny potápač neponorí k vraku, pretože už splnili úlohy na tento deň. Potápači majú ešte zabezpečiť stabilizáciu vraku, aby ho nestrhol prúd vody zo súčasnej pozície.

Konštrukcia nemusí vydržať tlak

Medzinárodný tím záchranárov, v ktorom sú okrem Maďarov a Kórejčanov aj Rakúšania a Česi, preveruje pod vodou stav vraku a hľadá miesta, ktoré by boli vhodné na pripevnenie potopenej lode k žeriavu. Experti varujú, že konštrukcia plavidla nemusí vydržať silný tlak prúdenia vody a v procese vyzdvihnutia sa môže zlomiť.

Po nehode, ktorá sa stala 29. mája krátko po 21.00 h, zachránili z rieky sedem pasažierov. Doposiaľ identifikovali telá šiestich obetí, záchranné jednotky spoločne pátrajú ešte po 15 nezvestných.

Témy: Dunaj Budapešť
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok