Čaputová predstavila veľkú časť tímu. Kto jej bude radiť?

TA3 TASR SITA
5.6.2019 13:19

Po moderátorovi Martinovi Strižincovi, bývalej tvári TA3, či novinárovi Mariánovi Leškovi predstavila nová prezidentka Zuzana Čaputová ďalších ľudí svojho budúceho tímu. Aj medzi nimi sú známe mená.

Chce byť prezidentkou všetkých, aj menšín

Zuzane Čaputovej bude v sociálnej oblasti radiť Zuzana Kusá, v oblasti práva a spravodlivosti Peter Kubina a Radovan Pala. „V témach zahraničnej politiky a bezpečnostnej politiky mi bude radiť pán Peter Bátor, ktorý viedol odbor zahraničnej politiky už počas pána prezidenta Kisku a v mojom tíme bude pôsobiť na poste poradcu. V otázke európskej politiky sa budem radiť s Michalom Šimečkom. V oblasti komunikácie mi bude radiť Martin Burgr, ktorý viedol moju komunikáciu už počas kampane. Som rada, že tím poradcov pre oblasť vnútornej politiky posilní aj Vladimír Talian, ktorý bol v minulosti aj poradcom pani ministerky Žitňanskej," píše Čaputová na Facebooku.

Čaputová plánuje zriadiť špeciálny odborný poradný orgán pre oblasť menšín. „Budú v ňom pôsobiť priamo zástupcovia a zástupkyne národnostných menšín. Ich mená oznámim koncom týždňa. Bude mi cťou im načúvať, pretože chcem byť prezidentkou všetkých ľudí, ktorí na Slovensku žijú," tvrdí nová prezidentka.

Prezidentke budú radiť aj:
Zuzana Kusá (poradkyňa pre sociálnu oblasť), Peter Kubina (poradca pre oblasť práva a spravodlivosti), Radovan Pala (poradca pre oblasť práva a spravodlivosti), Peter Bátor (poradca pre zahraničnú politiku, bezpečnosť a obranu), Vladimír Talian (poradca pre vnútornú politiku) i Martin Burgr (poradca pre komunikáciu).

Kusá, Kubina, Talian i Burgr

Zuzana Kusá je sociologička, venujúca sa verejnému akademickému výskumu a výučbe v oblasti sociológie. V súčasnosti pracuje pre Sociologický ústav SAV. Vo svojej práci sa venuje predovšetkým témam vzdelávania, chudoby a sociálneho vylúčenia. Peter Bátor vyštudoval medzinárodné vzťahy a diplomaciu na Univerzite Mateja Bela v Bnskej Bystrici. Pôsobil ako expert, poradca a diplomat na ministerstve obrany, ministerstve zahraničných vecí a v Stálej delegácii Slovenskej republiky pri NATO.

Peter Kubina je v súčasnosti vedúcim partnerom bratislavskej pobočky najväčšej právnickej firmy na svete. Je špecialistom na ústavné právo a riešenie sporov v širokom spektre právnych oblastí, bankové a finančné právo. Radovan Pala sa podieľal na príprave legislatívy obmedzujúcej pôsobenie tzv. schránkových spoločností. Bol aktívnym členom pracovných skupín, ktoré pripravili viacero významných noviel v oblasti obchodného a konkurzného práva, vrátane obmedzenia zneužívania reštrukturalizácií a zavedenia novej úpravy osobného bankrotu.

Vladimír Talian roky pôsobil v rozhlase, v roku 2006 sa stal šéfom Rozhlasovej rady Slovenského rozhlasu, pracoval v Rádiu_FM. Bol poradcom ministerky spravodlivosti a poslankyne NR SR Lucie Žitňanskej. Ako komunikačný stratég pomáhal v primátorských voľbách vtedajšiemu kandidátovi Matúšovi Vallovi. Martin Burgr je zakladateľom Akadémie kritického myslenia a jeho školeniami komunikácie prešlo niekoľko stoviek ľudí v rámci univerzity a biznisu. Od roku 2015 pôsobil ako asistent poslanca NR SR. Neskôr bol zodpovedný za komunikáciu v kampani terajšieho primátora Bratislavy Matúša Valla a viedol komunikáciu v kampani Čaputovej.

Zuzana Čaputová koncom mája predstavila prvých spolupracovníkov. Jej hovorcom bude bývalý moderátor politických diskusií Martin Strižinec. Poradcom pre vnútornú politiku bude politický komentátor Marián Leško. Témam občianskej spoločnosti a životného prostredia sa bude venovať Juraj Rizman.

Do úradu nastúpi v polovici júna

Čaputová sa ujme prezidentského úradu 15. júna, keď ju čaká inaugurácia. Ústavou predpísaný sľub zloží počas slávnostnej schôdze NR SR v sobotu napoludnie v priestoroch Slovenskej filharmónie v Bratislave. Prezident skladá sľub do rúk predsedu Ústavného súdu.

Sľub znie: "Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Budem dbať o blaho slovenského národa, národnostných menšín a etnických skupín žijúcich v Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem vykonávať v záujme občanov a zachovávať i obhajovať ústavu a ostatné zákony." Ak by prezident sľub odmietol, alebo by ho zložil s výhradou, nemohol by stáť na čele štátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok