Trump sľubuje fenomenálnu dohodu, protesty sú vraj len drobnosť

TA3 TASR
4.6.2019 16:33

Donald Trump rokoval s britskou premiérkou Theresou Mayovou. Hovorili o budúcich obchodných vzťahoch oboch krajín po odchode Británie z Európskej únie aj o fungovaní čínskej firmy Huawei na európskom trhu.

Hovorili otvorene

Británia a Spojené štáty stáli bok po boku, keď došlo v marci 2018 v anglickom meste Salisbury k útoku na bývalého príslušníka ruskej vojenskej rozviedky Sergeja Skripaľa a jeho dcéru. Povedala to v Londýne na spoločnej tlačovej konferencii s americkým prezidentom Donaldom Trumpom britská premiérka Theresa Mayová.

Obaja štátnici na stretnutí v londýnskom sídle britských premiérov na Downing Street 10. diskutovali aj o ďalších otázkach vrátane operácií namierených proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada či nových a vyvíjajúcich sa hrozbách pre "náš spôsob života". Trump aj Mayová pripustili, že v niektorých otázkach sa ich názory rozchádzajú, avšak zdôraznili, že vždy spolu hovorili otvorene. Mayová tiež povedala, že ona i Donald Trump budú aj po odchode Británie z EÚ pracovať na prehlbovaní vzťahov medzi oboma krajinami.

O vzťahoch po brexite

Trump na tlačovej konferencii s Mayovou povedal, že mu bolo cťou a potešením s ňou spolupracovať a že počas stretnutia v londýnskom sídle britských premiérov hovorili najmä o "prekvitajúcich hospodárskych vzťahoch" medzi Britániou a Spojenými štátmi. V súvislosti s odchodom Británie z EÚ americký prezident uviedol, že po brexite uzavrie Washington s Londýnom "fenomenálnu" obchodnú dohodu, v rámci ktorej bude objem obchodu medzi oboma krajinami dvakrát alebo trikrát vyšší ako v súčasnosti.

V súvislosti s udalosťami na Blízkom východe sa americký prezident poďakoval Británii za spoluprácu pri porážke extrémistickej organizácie Islamský štát v Iraku a Sýrii. Britániu súčasne označil za kľúčového spojenca USA v NATO. Na margo pondelňajšieho slávnostného banketu v Buckinghamskom paláci usporiadaného kráľovnou Alžbetou II. Trump povedal, že bol "nádherný".

"Večera s kráľovnou bola nádherná," povedal americký prezident s tým, že britská kráľovná je fantastický človek a nesmierne mimoriadny človek. O protestoch, ktoré sa proti jeho návšteve konajú v Londýne a iných britských mestách, americký prezident povedal, že ide o "drobnosť" "falošné správy". Poznamenal tiež, že s predstaviteľmi opozičnej Labouristickej strany sa počas svojej trojdňovej návštevy nestretne. Trumpova návšteva sa koná niekoľko dní pred tým, ako Mayová 7. júna odstúpi z funkcie predsedníčky svojej Konzervatívnej strany a následne sa vzdá aj postu premiérky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok