Lekári netušia, kam posielať vzorky. Zlyhala štátna poisťovňa?

TA3 SITA
4.6.2019 11:49

Lekári sú znepokojení, že najväčší poskytovateľ laboratórnej diagnostiky vypovedal zmluvu so štátnou zdravotnou poisťovňou. Netušia, kam majú odosielať odobrané vzorky. Čakajú preto na výsledky rokovaní medzi spoločnosťami, ktoré budú počas dňa. Hovoriť majú o podmienkach novej zmluvy. Podľa ministerky zdravotníctva v spore zlyhala práve štátna poisťovňa.

Provizórne riešenie neexistuje

Slovenská lekárska komora vyzvala ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú a vládu na čele s premiérom Petrom Pellegrinim, aby riešili alarmujúcu situáciu v slovenskom zdravotníctve. Ako na tlačovej besede uviedol prezident SLK Marian Kollár, vyzývajú na realizáciu takých opatrení, ktorými nebude štát brať pacientov za rukojemníkov. Komora tak reagovala na problémy so zabezpečením laboratórnej diagnostiky pre poistencov Všeobecnej zdravotnej poisťovne, či hroziaci štrajk malých a stredných nemocníc združených v Asociácii nemocníc Slovenska. SLK kritizovala aj nedostatok zdravotníkov v systéme.

V prípade problému s laboratórnymi vyšetreniami podľa Kollára neexistuje žiadne provizórne riešenie, a preto by sa mala dočasne predĺžiť zmluva s Medirexom. Spoločnosť Medirex, ktorá zabezpečuje vysoké percento laboratórnych vyšetrení, ako aj spoločnosť Medicyt ukončili 31. mája zmluvný vzťah s VšZP. Spoločnosti, ktoré zabezpečujú laboratórnu diagnostiku, vzniesli na rokovaniach finančné požiadavky, ktorým poisťovňa nemohla podľa zverejneného stanoviska vyhovieť.

Zriadili pracovnú skupinu

Ministerstvo zdravotníctva informovalo, že zriadilo pracovnú skupinu, ktorá bude analyzovať možnosť založenia štátnej akciovej spoločnosti, aby laboratórne vyšetrovacie metódy boli v budúcnosti v rukách štátu. SLK upozornila, že vybudovanie štátneho laboratória nie je otázka, ktorá by sa vyriešila krátkodobo. Kollár odhadol obdobie na riešenie toho problému minimálne na niekoľko mesiacov až niekoľko rokov, aby malo patričnú úroveň.

"Žijeme v štáte, v ktorom sa naši občania právom obávajú o ochranu svojho zdravia," povedal Kollár. Zdravotníctvo sa podľa neho aktuálne nachádza v stave, kedy nie sú žiadne garancie, či budú pacienti ošetrení u svojho lekára alebo v nemocnici, alebo či vôbec bude mať kto poskytovať zdravotnú starostlivosť. Viceprezident SLK Jozef Weber pripomenul, že pre aktuálne udalosti môže lekár stratiť dôveru pacienta. "Nebude nám veriť, že preňho robíme všetko bez akéhokoľvek nátlaku z druhej strany," povedal. Takéto udalosti majú podľa neho veľký vplyv nielen na dôveru ľudí v štát, ale predovšetkým na vzťah lekárov a pacientov.

Laboratórium bude minimálne v Bratislave

Ministerstvo zdravotníctva pracuje na tom, aby minimálne v Bratislave existovalo veľké štátne laboratórium, ktoré by poskytovalo všetky laboratórne vyšetrenia. Pred utorkovým rokovaním vlády to uviedla šéfka rezortu Andrea Kalavská. "Keď sa všetko dobre podarí, tak by to malo byť do konca tohto roka," dodala.

K ukončeniu zmlúv medzi štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou a spoločnosťami, ktoré zabezpečujú laboratórnu diagnostiku, uviedla, že využila všetky svoje právomoci. "Písala som listy, upozornila som, že treba rokovať. Ja si myslím, že je zlyhaním poisťovne, že to prišlo do tohto bodu," povedala. Nešťastne je však podľa nej postavený aj zákon, preto k takýmto situáciám dochádza pomerne často. "Je to realita, nemyslím si, že je to vhodné, ale snažíme sa to riešiť," konštatovala.


Kalavská tiež pripomenula, že VŠZP v utorok pokračuje v rokovaniach so spoločnosťami Medirex a Medicyt. Spolieha sa na to, že poisťovňa situáciu vyrieši. "Má to vyriešiť. Podľa toho, či to dokáže vyriešiť, sa budeme baviť ďalej," odpovedala na otázku, či odvolá riaditeľku štátnej poisťovne Ľubicu Hlinkovú.
Spoločnosti, ktoré zabezpečujú laboratórnu diagnostiku, ukončili v piatok zmluvný vzťah s VšZP. Dôvodom boli financie. Od 1. júna tak VšZP uhrádza po schválení spoločnostiam Medirex a Medicyt iba laboratórne vyšetrenia vykonané v rámci neodkladnej zdravotnej starostlivosti. O obnovenie rokovaní požiadala cez víkend ministerka Kalavská. Ministerstvo zároveň zriadilo pracovnú skupinu, ktorá bude analyzovať možnosť založenia štátnej akciovej spoločnosti. Cieľom je, aby laboratórne vyšetrovacie metódy boli v budúcnosti v rukách štátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok