Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Apple ukázal iOS 13 v tmavom režime a iPadOS pre tablety

Apple ukázal iOS 13 v tmavom režime a iPadOS pre tablety
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 6. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Apple počas svojej výročnej konferencie vývojárov WWDC predviedla množstvo zmien, ktoré prídu s vydaním nového operačného systému iOS 13, ktorý by mal doraziť koncom tohto roka. Bol tiež oznámený iPadOS, samostatný operačný systém pre iPad tablety.

Apple s iOS 13 prináša celý rad vylepšení naprieč mobilným operačným systémom, no hlavnou novinkou je tmavý režim používateľského rozhrania. Okrem toho prinesie systém iOS 13 viac možností „emodži“, možnosť "Prihlásiť sa s Apple" pre všetkých vývojárov, prísnejšie kontroly zdieľania lokality s aplikáciami a prirodzenejšie znejúcu digitálnu asistentku Siri.

Operačný systém Apple iOS 13.

Z natívnych aplikácií získajú Photos (fotografie) najväčšiu aktualizáciu s novým vyznačením hlavných udalostí z vašich dní, týždňov a mesiacov s pomocou umelej inteligencie, rovnako ako výber nových nástrojov pre úpravu vašich fotografií. Medzi efekty patrí napríklad rotácia, ktorá sa okrem fotografií dá aplikovať i na videá.

Zásadnou zmenou si prejdú i Reminders (pripomienky), s ľahšou možnosťou vstupov, podporou natívneho jazyka a schopnosťou označovania ľudí. Aplikácia Apple Maps obsahuje nový režim takzvaného Rozpoznávania okolia a možnosť zdieľania času príchodu na cestách. Všetky tieto vylepšenia sa budú týkať nielen operačného systému iOS 13, ale aj operačného systému iPadOS.

Operačný systém Apple iOS 13.

Vydanie operačného systému iPadOS nie je veľkým prekvapením pre každého, kto sleduje vývoj systému iOS, pretože ten už obsahoval niekoľko funkcií vyhradených len pre tablety iPad, ako je napríklad funkcia Split View. Nový systém iPadOS stavia na týchto funkciách a robí iPad ešte životaschopnejšou alternatívou k notebooku.

Režim Split View napríklad môže zobraziť dve okná z tej istej aplikácie a v režime Slide Over je zasa jednoduchšie prepínanie sa medzi aplikáciami, kde je jedna aplikácia prekrytá na strane obrazovky. Vylepšenia sa dočkala i správa súborov. Aplikácia Files má nové zobrazenie stĺpcov a môže čítať súbory z USB diskov, pamäťových kariet alebo dokonca priamo z pripojených digitálnych fotoaparátov.

Operačný systém Apple iPadOS.

Prehliadač Safari bude v predvolenom režime na ploche, vďaka čomu môže používateľ iPadu prvý krát pracovať s webom podobne ako na bežnom desktope. Zjednodušila sa tiež úprava textu, s novými gestami pre vystrihnutie a vkladanie, zatiaľ čo digitálna klávesnica bude môcť byť umiestnená v plávajúcom režime nad aplikáciami. Systém iPadOS tiež umožní pripínanie widgetov aj na domovskú obrazovku.

Spoločnosť Apple tiež oznámila pripravované aktualizácie pre operačný systém watchOS, medzi ktoré patria nové ciferníky, podpora samostatných aplikácií a priamy prístup k App Store.

Operačný systém Apple iPadOS.

Nové operačné systémy iOS 13 a iPadOS budú úvoľnené prídu v septembri. Prístup k beta verzii bude možný od júla. Minimálne požiadavky pre iOS 13 je smartfón iPhone 6s alebo novší, zatiaľ čo pre iPadOS budete potrebovať tablety iPad Pro, iPad Air 2, iPad 5. generácie, iPad mini 4 alebo novšie modely.

 

Operačný systém Apple iOS 13.