Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vo Viedni budú testovať inteligentné semafory pre chodcov

Vo Viedni budú testovať inteligentné semafory pre chodcov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 6. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Niektoré semafory pre chodcov na križovatkách vo Viedni prídu koncom budúceho roka o aktivačné tlačidlá. Nahradí ich nový inteligentný systém, ktorý využíva kamery a počítačové videnie pre zistenie toho, kedy chcú ľudia prejsť cez priechod pre chodcov.

Nový systém je vyvíjaný tímom výskumníkov z rakúskej Technickej univerzity v Grazi (TU Graz) ako súčasť projektu, ktorý si objednalo mesto Viedeň. Systém využíva kameru prepojenú s počítačom, ktorá monitoruje 8 x 5 metrov plochy ulice. Keď niekto vstúpi do tejto zóny, vyvinuté algoritmy hĺbkového učenia analyzujú cestu pohybu chodca, pričom do jednej sekundy určia, či má daná osoba v úmysle prejsť cez priechod pre chodcov.

Odtiaľ riešenie spolupracuje s existujúcim systémom riadenia dopravy v meste, pričom sa na základe aktuálnej premávky určuje, ako rýchlo sa môže zapnúť zelená na semafore pre chodcov. Po aktivácii zostane zelená svietiť dostatočne dlho na to, aby všetci ľudia, ktorých kamera zachytila, bezpečne prešli cez cestu. Naopak, keď systém vidí, že sa niekto priblížil ku križovatke, no nechce prejsť, požiadavka na aktiváciu semaforu sa zruší.

Inteligentný systém semaforov pre chodcov využíva kamery a počítačové videnie pre zistenie toho, kedy chcú ľudia prejsť cez priechod pre chodcov.

Celý systém funguje na mieste bez toho, aby sa zaznamenávali alebo prenášali snímky chodcov. Navyše je riešenie odolné, takže dokáže pracovať nepretržite aj v zhoršených poveternostných podmienkach a vie sa vyrovnať i s prípadnými výkyvmi napätia.

V spolupráci so spoločnosťou Günther Pichler, ktorá sa venuje manažmentu dopravy, sa budú inštalovať tieto inteligentné kamerové systémy namiesto tlačidiel na semafory pre chodcov vo vybraných lokalitách po Viedni. V závislosti od výsledkov testov by mohli nasledovať ďalšie inštalácie.