Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Holandskí vedci vytvorili najmenší autonómny závodný dron

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 6. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pretekať s dronmi je pre pilotov náročná úloha a tak si do tejto oblasti hľadajú svoju cestu už aj autonómne závodné drony. Holandskí vedci z TU Delft pritom vyvinuli údajne najmenší autonómny závodný dron na svete, ktorý dostal inovatívne algoritmy pre riadenie jeho letovej dráhy.

Autonómne pretekárske drony už majú aj vlastné súťaže a ich technológia napreduje vpred. No podľa vedcov z TU Delft môže vývoj ich technológií posunúť aj niektoré ďalšie aplikácie dronov, ako je napríklad vyhľadávanie a záchrana ľudí počas katastrof alebo letecké doručovanie balíkov. Vedci sa pri vývoji preto zamerali na malé rozmery, nízku hmotnosť a lacné riešenie tak, aby boli rýchle letové schopnosti k dispozícii pre širokú škálu dronov.

Holandskí vedci z TU Delft vyvinuli najmenší autonómny závodný dron na svete.

Tím na základe tohto cieľa vytvoril miniatúrny dron s priemerom 10 centimetrov a s váhou len 72 gramov, vďaka čomu sa dá označiť za najmenší autonómny závodný dron na svete. Je vybavený len jednou kamerou a niekoľkými senzormi a tak sa dron z väčšej časti spolieha na efektívne algoritmy, ktoré mu dopomáhajú predpovedať bezpečnú dráhu letu len na základe minimálnych informácií. Prediktívna technológia teda v priebehu času koriguje dráhu letu len s pomocou počítačového videnia.

Výskumníci svoj dron testovali na halovej pretekárskej dráhe, ktorá sa skladala so štyroch bránok. Dron bol schopný autonómne letieť po dráhe priemernou rýchlosťou dva metre za sekundu, pričom bez problémov prechádzal cez každú bránku. Jeho rýchlosť letu je pritom porovnateľná s výkonom väčších autonómnych závodných dronov. Tím dúfa, že to je len začiatok, a že ďalší vývoj umožní uplatnenie technológie aj pre drony, ktoré budú mať iné využitie.

Výskumníci svoj dron testovali na halovej pretekárskej dráhe, ktorá sa skladala so štyroch bránok.

V súčasnosti ešte dron nedosahuje rýchlosti, akými môžu letieť pretekárske drony ovládané ľudskými pilotmi. Vedci preto majú v pláne vylepšiť prediktívnu kontrolu letu, odhad stavu a počítačové videnie, tak aby dron mohol rýchlejšie rozpoznávať prostredie a teda aj rýchlejšie reagovať. Výhodou tohto malého autonómneho závodného dronu je však to, že si môže slobodnejšie vyberať trajektóriu, pretože závodné bránky sú pre neho relatívne väčšie.

Najmenší autonómny závodný dron na svete má priemer 10 centimetrov a váži len 72 gramov.