Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lumix S1H: Full Frame bez kompromisu ako prvý natáča v rozlíšení 6K/24p

Lumix S1H: Full Frame bez kompromisu ako prvý natáča v rozlíšení 6K/24p
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 6. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Panasonic v súčasnosti vyvíja novú digitálnu bezzrkadlovku LUMIX S1H s Full-Frame snímačom. Ide o prvý fotoaparát na svete, ktorý dokáže natáčať videozáznam v rozlíšení 6K frekvenciou 24p (s pomerom strán 3:2), prípadne v rozlíšení 5,9K/30p (pomer strán 16:9) a v 10bitovej kvalite vo formáte 60p 4K/C4K.

Do vývoja digitálneho videozáznamu sa spoločnosť Panasonic pustila už v 90. rokoch minulého storočia. Odvtedy má v tejto oblasti na konte celý rad inovácií a originálnych technológií, napríklad natáčanie frekvenciou 24p, spomalené video (slow motion) s variabilným bitratom, prípadne rozšírený dynamický rozsah a farebný priestor vďaka technológiám V-Log/V-Gamut.

Viac ako štvrťstoročie spolupracuje Panasonic s filmovými tvorcami na výrobe fotoaparátov a kamier s vynikajúcou obrazovou kvalitou. V roku 2009 bol predstavený model LUMIX GH1, prvá bezzrkadlovka schopná natáčať formát AVCHD v rozlíšení Full-HD. V roku 2014 nasledoval LUMIX GH4, prvá bezzrkadlovka s natáčaním 4K. A v roku 2017 prišiel LUMIX GH5, ktorý ako prvý na svete zvládol 4K/60p, 4:2:2 10-bit 4K/30p. LUMIX GH5 majú v obľube aj profesionálni filmári vďaka jeho vynikajúcemu výkonu v kompaktnom tele, ktoré je malé a ľahké. Možno ich teda využívať úplne univerzálne.

Nový model LUMIX S1H je zástupcom nového radu LUMIX S, v ktorej Panasonic predstavuje technicky mimoriadne vyspelé Full-Frame modely. Ponúka špičkové súčasné technológie spracovania digitálneho signálu a rozptýlenia tepla vzniknutého vysokým výpočtovým výkonom čipu, to všetko v malom a ľahkom tele. Užívateľom tak otvára cestu ku kreatívnym spôsobom filmovej tvorby, ktorých by konvenčné veľké kamery a fotoaparáty neboli vôbec schopné.

Bezzrkadlový fotoaparát Panasonic Lumix S1H.

Vysoké rozlíšenie až 6K v rôznych formátoch

 

Ako prvý Full Frame model na svete dokáže LUMIX S1H natáčať v rozlíšení 6K frekvenciou 24p (s pomerom strán 3:2), prípadne v rozlíšení 5,9K/30p (pomer strán 16:9). Ďalší svetový primát mu patrí ako prvému digitálnemu Full-Frame fotoaparátu s výmennými objektívmi s natáčaním v 10bitovej kvalite vo formáte 60p 4K/C4K. Natáčať možno do rôznych formátov vrátane anamorfného režimu 4:3, čo zodpovedá profesionálnym požiadavkám. Obrazové dáta vo vysokom rozlíšení je možné využiť aj na tvorbu záznamov v 4K s vyššou obrazovou kvalitou, prípadne pre orez obrazu do 4K.

Široký dynamický rozsah a farebný priestor, prakticky zhodný s profesionálnymi filmárskymi kamerami.

 

LUMIX S1H je vybavený systémom V-Log/V-Gamut s dynamickým rozsahom cez 14 EV, teda rovnakým ako u profesionálnych kamier Panasonic Cinema VariCam. Vďaka tomu dokáže zachytiť presné tonálne prechody od tieňov až po extrémne jasy. Zároveň je možné počítať s precíznym zobrazením farieb a odtieňov pleti. Záznam je kompatibilný so záznamom V-Log z kamery VariCam alebo z fotoaparátov LUMIX GH5/GH5S.

Bezzrkadlový fotoaparát Panasonic Lumix S1H.

Spoľahlivé prevedenie umožňuje natáčanie v akýchkoľvek podmienkach.

 

V každom režime možno videozáznam natáčať non-stop v garantovanej optimálnej teplote, takže sa filmári môžu plne sústrediť na svoju prácu bez ohľadu na vonkajšie podmienky.

V rade Full Frame bezzrkadloviek LUMIX S Panasonic ponúkne tri modely - S1R, S1 a novinku S1H. LUMIX S1R sa najlepšie hodí na fotografovanie v extrémne vysokej kvalite, LUMIX S1 je vyspelý hybridný prístroj pre špičkové fotografie a video a LUMIX S1H je určený predovšetkým na filmovú produkciu. S touto ponukou chce Panasonic splniť očakávania aj tých najnáročnejších profesionálov v digitálnej ére.

Dostupnosť

 

Bezzrkadlovka s profesionálnymi natáčacími parametrami v praktickom kompaktnom prevedení bude k dispozícii na svetovom trhu na jeseň v roku 2019.

Prototyp modelu LUMIX S1H bude možné vidieť na veľtrhu Cine Gear Expo 2019.

Bezzrkadlový fotoaparát Panasonic Lumix S1H.

(Zdroj: Tlačová správa Panasonic)