Peking kritizoval podporu Taiwanu, pohrozil použitím sily

TA3 TASR
2.6.2019 08:01

Čínsky minister obrany kritizoval americkú podporu samostatného Taiwanu a námorné operácie Spojených štátov v Juhočínskom mori. Peking nevylučuje ani použitie vojenskej sily. Čínsko-americké vzťahy sú čoraz viac napäté. Dôvodom je okrem spomínaných bodov aj obchodná vojna.

Vlastný systém, mena i súdnictvo

Čínsky minister obrany Wej Feng-che povedal, že Peking sa nevzdá možnosti použitia sily v procese znovuzjednotenia s Taiwanom. "Vyvinieme úprimnú a rozhodnú snahu o proces mierového znovuzjednotenia, ale odmietame sľúbiť, že sa zriekneme použitia sily," povedal Wej Feng-che v Singapure na tradičnom fóre ázijských ministrov obrany. "Akékoľvek podceňovanie rozhodnosti a vôle čínskej armády je nesmierne nebezpečné," dodal čínsky minister obrany.

Čína a Taiwan sa rozdelili počas občianskej vojny v roku 1949. Čína považuje tento ostrov za súčasť svojho územia, nad ktorým v prípade potreby môže prevziať kontrolu prostredníctvom sily. Taiwan sa pokladá za zvrchovaný štát, ktorý má svoj vlastný politický systém, menu a súdnictvo, avšak oficiálne nikdy nezávislosť od Číny nevyhlásil.

Násilné potlačenie protestov

Vo svojom príhovore sa generál Wej Feng-che dotkol aj násilného potlačenia študentmi vedených protestov na na pekinskom Námestí nebeského pokoja zo 4. júna 1989, ktoré označil za "správnu politiku".

"Tá udalosť bola politickým otrasom a ústredná vláda prijala opatrenia, aby tento otras zastavila, čo je správna politika," povedal v Singapure Wej Feng-che a zároveň vyslovil počudovanie, že aj po 30 rokoch sa nájdu ľudia, ktorí tvrdia, že reakcia vtedajšej čínskej vlády na takmer sedem týždňov trvajúce protesty nebola adekvátna. "Tých tridsať rokov dokázalo, že Čína prešla veľkými zmenami. Čína prežíva obdobie stability a rozvoja," dodal Wej Feng-che.

Demonštrácie za nastolenie základných ľudských práv, slobody slova a proti komunistickej vláde sa konali pod študentským vedením na Tchien-an-men od 15. apríla do 4. júna. Ich potlačenie armádou si podľa odhadov vyžiadalo 1000-10.000 obetí na životoch.

Čína: Huawei nie je vojenská spoločnosť

Wej Feng-che povedal, že telekomunikačný gigant Huawei nie je vojenskou spoločnosťou, i keď jej zakladateľ Žen Čeng-fej pôsobil v čínskych ozbrojených silách. "Huawei nie je vojenská spoločnosť. Nemyslite si, že keď jej šéf pôsobil v armáde, tak spoločnosť, ktorú vybudoval, je súčasťou (čínskych) ozbrojených síl," povedal Wej Feng-che v Singapure na tradičnom diskusnom fóre ministrov obrany ázijských krajín. "Nedáva to zmysel, pretože títo vyslúžení vojaci po odchode z armády mnohí zakladajú rôzne spoločnosti v rôznych krajinách na celom svete," povedal čínsky minister obrany na margo kauzy okolo spoločnosti Huawei.

Spojené štáty tlačia na svojich spojencov, aby vylúčili Huawei z účasti na zavádzaní vysokorýchlostnej infraštruktúry s argumentom, že táto firma predstavuje veľké bezpečnostné riziko. Washington sa obáva, že Peking môže infraštruktúru spoločnosti Huawei zneužiť na špionáž a že vývoj siete piatej generácie (5G) Huaweiom môže ohroziť bezpečnosť štátov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok