Irán naznačil ochotu rokovať s USA. Žiada však úctu, nie rozkazy

TA3 TASR
2.6.2019 07:41

Iránsky prezident Hasan Rúhání naznačil, že Irán by mohol byť ochotný rokovať so Spojenými štátmi, ak by Washington dodržiaval medzinárodné pravidlá.

Irán naznačil ochotu rokovať s USA. Žiada však úctu, nie rozkazy
SITA/AP

Pozastavili plnenie záväzkov

"Sme za logiku a rokovanie, ak (druhá strana) zasadne za rokovací stôl s úctou a bude dodržiavať medzinárodné pravidlá, nie keď vydá rozkaz rokovať," uviedol podľa polooficiálnej tlačovej agentúry Fars iránsky prezident. Teherán opakovane označil rozhodnutie Spojených štátov odstúpiť od jadrovej dohody z roku 2015 za porušenie medzinárodných pravidiel. Zároveň tiež odmietol americké sankcie ako prostriedok, ktorého cieľom je donútiť islamskú republiku, aby s Washingtonom vstúpila do rokovaní o novej dohode.

Irán 8. mája oznámil pozastavenie plnenia svojej časti záväzkov vyplývajúcich z jadrovej dohody uzavretej s USA, Ruskom, Čínou, Francúzskom, Britániou, Nemeckom a EÚ. Irán sa ňou zaviazal zastaviť svoj jadrový program výmenou za zmiernenie sankcií.

Irán tiež oznámil, že pozastavenie plnenia jadrovej dohody z jeho strany v praxi znamená, že si bude ponechávať prebytok obohateného uránu a nebude ho predávať, k čomu ho dohoda zaväzovala. Zároveň bude pokračovať v obohacovaní uránu na vyššiu úroveň, ak sa do 60 dní nedohodnú nové podmienky jadrovej dohody.

Obnovili jednostranné sankcie

Irán sa pre tento krok rozhodol rok po tom, ako od dohody — napriek nesúhlasu spojencov — odstúpili Spojené štáty. Tie zároveň obnovili jednostranné sankcie, ktoré boli zrušené výmenou za to, že Teherán obmedzí svoj jadrový program.

Napätie medzi Washingtonom a Teheránom v posledných týždňoch narastá. USA vyslali do oblasti Perzského zálivu v reakcii na údajné hrozby zo strany Iránu útočnú skupinu pozostávajúcu z lietadlovej lode a ďalších plavidiel, ako aj strategické bombardéry B-52.

Napäte rastie

Japonský premiér Šinzó Abe sa tento mesiac stretne s najvyšším iránskym vodcom ajatolláhom Alím Chameneím, pričom Tokio dúfa, že sa mu podarí robiť sprostredkovateľa medzi Teheránom a Washingtonom. Píše o tom japonský denník Mainiči šimbun.

V súčasnom období, keď rastie napätie medzi Iránom a kľúčovým spojencom Japonska Spojenými štátmi, sa Abe údajne ponúkol, že bude robiť medzi oboma krajinami sprostredkovateľa a zvažuje štátnu návštevu Iránu, píšu japonské noviny. Plánovaná schôdzka predsedu japonskej vlády s vplyvným iránskym predstaviteľom Chameneím bude - ak sa uskutoční - doposiaľ vôbec prvým stretnutím japonského premiéra a najvyššieho predstaviteľa Iránu podobného charakteru, zdôrazňujú noviny Mainiči šimbun.

Americký prezident Donald Trump minulý mesiac na oficiálnej návšteve Tokia vyhlásil, že on sám zostáva rokovaniam s Teheránom otvorený, čo znamená, že Abeho sprostredkovateľskému plánu dá pravdepodobne zelenú, analyzuje japonský denník. Šinzó Abe sa počas návštevy Iránu v dňoch 12.-14. júna ešte pred Chameneím stretne aj s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním, dodáva Mainiči šimbun s odvolaním sa na nemenované vládne zdroje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok