Stúpenci i odporcovia Izraela. Deň Jeruzalema vylákal ľudí do ulíc

TA3 TASR
1.6.2019 22:18

V nemeckej metropole Berlín sa konali protesty odporcov aj stúpencov štátu Izrael. Na každej z demonštrácií sa zúčastnilo približne 1200 ľudí.

K násilným incidentom nedošlo

Priebeh oboch akcií monitorovalo asi 500 príslušníkov polície, k násilným incidentom však nedošlo. Protiizraelský pochod zorganizovali miestne islamistické skupiny pri príležitosti Dňa al-Kuds (Dňa Jeruzalema), ktorý sa v Iráne a ďalších moslimských krajinách pripomínal piatok. Moslimovia v tento deň každoročne protestujú proti Izraelu a vyjadrujú podporu Palestínčanom.

Účastníci protiizraelskej demonštrácie v Berlíne mávali palestínskymi, iránskymi alebo nemeckými zástavami a skandovali slogany voči židovskému štátu. Na pochode na podporu Izraela sa zúčastnil komisár nemeckej vlády pre antisemitizmus Felix Klein, izraelský veľvyslanec v Nemecku Jeremy Issacharoff či predstavitelia nemeckých zelených a ľavicových strán.

Nárast antisemitských trestných činov

"Keď antisemiti zdvíhajú svoje nenávistné hlavy, je potrebné postaviť sa na odpor. Preto sme tu," povedala politička Petra Pauová zo strany Ľavica na pochode proti antisemitizmu, ktorého účastníci niesli aj izraelské vlajky. Niektorí z demonštrantov mali na hlavách tradičné židovské kipy. Medzi nimi bol aj berlínsky senátor (radný) zodpovedný za rezort vnútra Andreas Geisel, ktorý pri tejto príležitosti vyzval nemeckú vládu, aby zakázala politické krídlo libanonskej militantnej skupiny Hizballáh. Na akcii sa zúčastnili aj členovia nemeckej židovskej náboženskej obce.

Tohtoročný protiizraelský pochod v Berlíne vyvolal silnejšiu protireakciu po nedávnej správe nemeckého ministerstva vnútra, ktorá odhalila nárast počtu antisemitských trestných činov v krajine. Ich počet v roku 2018 stúpol medziročne o zhruba 10 percent. Komisár nemeckej vlády pre oblasť boja proti antisemitizmu Felix Klein následne varoval nemeckých židov, aby radšej nenosili kipy na verejnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok