Z ruskej továrne na výrobu TNT sa ozvali výbuchy, hlásia ranených

TA3 TASR ČTK
1.6.2019 13:19

V prevádzke na výrobu výbušnín v meste Dzeržinsk v Nižnonovgorodskej oblasti ležiacej v centre európskej časti Ruska došlo k najmenej dvom výbuchom a následnému požiaru. Pri mimoriadnej situácii bolo zranených najmenej 38 ľudí.

Agentúru Interfax o tom informoval zdroj z regionálneho úradu pre technologický dohľad. Podľa tohto zdroja výbuch spôsobila chyba v technologickom procese v prevádzke, kde sa vyrába TNT. Agentúra TASS s odvolaním sa na miestny úrad pre mimoriadne situácie uviedla, že riziko opakovaných výbuchov trvá. V meste už pracuje krízový štáb.

Podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy miestni obyvatelia už publikovali na sociálnych sieťach fotografie, ako sa kúdol hustého dymu vznáša nad jednou zo štvrtí mesta. TASS dodal, že tlaková vlna vybila okná na viacerých budovách v blízkosti továrne.

Prevádzka, kde došlo k výbuchom, je súčasťou štátneho výskumného ústavu Kristall založeného v 50. rokoch 20. storočia. Špecializuje sa na tvorbu výbušnín a ich komponentov, ako aj bezpečné technológie na ich výrobu, testovanie, prepravu a likvidáciu. V roku 2011 začal pracovať pod kontrolou štátnej korporácie Rostechnologija. K výbuchu v tomto komplexe došlo aj 4. apríla. Príčinou tejto explózie bolo porušenie bezpečnostných pravidiel pri práci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok