Švédka pokračuje v boji za ochranu klímy, chce pauzu od školy

TA3 TASR
1.6.2019 10:53

Mladá švédska aktivistka za ochranu svetovej klímy Greta Thunbergová plánuje ročnú prestávku v školskej dochádzke, počas ktorej bude pokračovať vo svojej medzinárodnej kampani.

Švédka pokračuje v boji za ochranu klímy, chce pauzu od školy
SITA/AP

Šestnásťročná aktivistka už svojimi protestmi za ochranu klímy inšpirovala študentov v mnohých európskych krajinách. Politikov presviedča, že jednotlivé, od seba navzájom izolované riešenia tejto pre ľudstvo tak pálčivej otázky už nestačia. Thunbergová sa chce v septembri zúčastniť na klimatickom summite OSN v New Yorku a v decembri na konferencii OSN o klíme v juhoamerickom Čile. Vlani bola prítomná na klimatickej konferencii v poľskom meste Katovice.

Po skončení tohto školského roka má v pláne zasvätiť celý svoj voľný čas boju na ochranu klímy. Podľa správ, ktoré sa ako prvé objavili vo švédskom denníku Dagens Nyheter, Thunbergová sa o svoj učebný prospech neobáva a na ďalšiu školu chce nastúpiť o rok neskôr, než je obvyklé.

Mladá aktivistka vystúpila verejne naposledy v piatok - na zhromaždení v centre rakúskej Viedne opäť vyzývala na zmenu prístupu, pokiaľ ide o obmedzovanie škodlivých emisií. Do štrajku školákov za ochranu svetovej klímy, ktorý pod Thunbergovej vedením organizovala viedenská odnož hnutia Piatky za budúcnosť, sa v ten istý deň zapojilo v Rakúsku dovedna približne 10.000 osôb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok