Akého mandátu sa vzdá Nicholsonová? Jeden si ponechá

TA3 TASR
1.6.2019 10:36

Miestna poslankyňa bratislavského Starého Mesta Lucia Ďuriš Nicholsonová, ktorá sa stala poslankyňou Európskeho parlamentu, plánuje vykonávať oba poslanecké mandáty. Vzdať sa však musí svojho mandátu poslankyne v parlamente.

Akého mandátu sa vzdá Nicholsonová? Jeden si ponechá
TASR/Martin Baumann

Funkcie chce zvládať

"Komunikovala som o tom s pani starostkou. Rokovanie zastupiteľstva je raz za mesiac a mne prospeje nestratiť kontakt s komunitou Starého Mesta, v ktorom mám podporu," uviedla poslankyňa. Ak by sa ale v budúcnosti ukázalo, že nebude prácu stíhať, svoje rozhodnutie prehodnotí. "Ak sa po nejakom čase ukáže, že to nebudem zvládať, potom budem riešiť, či sa nevzdám mandátu v zastupiteľstve," priznala Ďuriš Nicholsonová.

Funkcia europoslanca je zlučiteľná a vykonateľná v súbehu s mandátom miestneho poslanca. Potvrdzuje to aj rezort vnútra. "Zákon o obecnom zriadení nebráni poslancovi obecného (mestského, miestneho) zastupiteľstva, aby bol poslancom EP," skonštatovala Petra Friese z tlačového odboru ministerstva.

Nezlučiteľnosť funkcie poslanca Európskeho parlamentu upravujú predpisy európskeho práva. Nezlučiteľné funkcie zahŕňajú vykonávanie funkcie vo vláde alebo v parlamente členského štátu EÚ, Európskej komisii, na Súdnom dvore EÚ, v Európskej centrálnej banke, na Dvore audítorov a v Európskej investičnej banke. "Zákaz výkonu funkcie poslanca EP majú aj aktívni úradníci inštitúcií EÚ alebo orgánov zriadených na základe zmlúv o EÚ na spravovanie prostriedkov Spoločenstva," doplnila Soňa Mellak, tlačová tajomníčka Kancelárie EP na Slovensku.

Starostka nevidí problém

Problém s tým nemá ani staromestská starostka Zuzana Aufrichtová. "Vedenie Starého Mesta prepája všetky úrovne – komunálnu, mestskú, župnú, národnú a teraz, prostredníctvom Lucie Ďuriš Nicholsonovej, aj európsku," poznamenala Aufrichtová, ktorá v tom vidí priestor na synergiu, napríklad v téme ochrany ovzdušia a zavádzania nízkoemisných zón.

Poukázala tiež na fakt, že europoslancom vzniká nárok na nájom kancelárie v krajine, z ktorej pochádzajú. Poslankyňa prejavila záujem investovať tieto prostriedky do priestoru v Starom Meste, kde by okrem administratívnej funkcie realizovala aj verejné stretnutia a workshopy s obyvateľmi, čím by sa mestská časť prepájala s Bruselom. Šéfka staromestskej samosprávy zámer na vytvorenie komunitného centra víta.

Vo funkcii riaditeľa Úradu Bratislavského samosprávneho kraja by mal ostať aj Marián Viskupič, ktorý sa po májových eurovoľbách stal náhradníkom a ako poslanec mieri do parlamentu. "So županom Jurajom Drobom hľadáme riešenie, aby výkon môjho poslaneckého mandátu nenarušil dobre rozbehnutý vlak na Bratislavskom samosprávnom kraji," poznamenal Viskupič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok