Dajte si prášok a zomriete. Vyšetrujú firmu, ktorá ho propaguje

TA3
1.6.2019 00:06

Belgická polícia začala vyšetrovať spoločnosť, ktorá napriek varovaniam naďalej propaguje substanciu, ktorú sama označuje ako "samovražedný prášok". Organizácia Posledná vôľa, ktorá má 23.000 platiacich členov s priemerným vekom 69 rokov, v septembri 2017 oznámila, že objavila prášok, ktorý sa dá legálne zakúpiť a po ktorého konzumácii človek bezbolestne zomrie, a následne začala pomáhať s jeho distribúciou.

Dajte si prášok a zomriete. Vyšetrujú firmu, ktorá ho propaguje
SITA/AP (ilu)

To jej belgické súdy minulý rok zakázali, spoločnosť však aj napriek zákazu naďalej svojím členom radí, ako si môžu tento prášok zaobstarať. Ako informuje britský denník The Guardian, vyšetrovanie je len v úvodnom štádiu a vyšetrovatelia sa ako prvé snažia zistiť čo najviac o povahe propagovaného smrtiaceho prášku.

Belgicko legalizovalo eutanáziu v roku 2002, je však povolená len za asistencie lekára, a to v prípade, ak o ňu opakovane pri plnom vedomí požiada pacient, ktorý "neznesiteľne trpí". Spoločnosť Posledná vôľa však tvrdí, že takto stanovené podmienky zabraňujú ľuďom zomrieť v čase a na mieste, ktoré si sami vyberú.

V Belgicku podľa Guardianu za posledných 19 rokov podstúpilo eutanáziu viac ako 10-tisíc ľudí. V roku 2014 sa Belgicko stalo prvou krajinou na svete, ktorá povolila aj eutanáziu detí. Odvtedy podstúpili eutanáziu tri deti vo veku 9, 11 a 17 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok