Máte radi zmrzlinu? Veľká štúdia varuje pred skoršou smrťou

TA3 SITA
2.6.2019 10:02

Ultra-spracované potraviny ako kuracie nugetky, zmrzlina alebo raňajkové cereálie dávajú vedci do súvislosti s predčasnými úmrtiami a zlým zdravotným stavom. Najnovšie sa tejto téme venovali odborníci vo Francúzsku a Španielsku, ktorí zároveň upozorňujú, že konzumácia takýchto jedál prudko stúpa.

Máte radi zmrzlinu? Veľká štúdia varuje pred skoršou smrťou
SITA/Marián Peiger

Výskum na tisíckach ľudí

Ich štúdie síce nie sú definitívnym dôkazom o škodlivosti týchto potravín pre zdravie, nasledujú však po iných, ktoré naznačujú, že konzumácia ultra-spracovaných potravín vedie k prejedaniu sa. Experti vyzývajú na opatrnosť, potrebné sú však ďalšie výskumy.

V rámci prvej štúdie na univerzite v španielskej Navarre sledovali počas jedného desaťročia 19 899 ľudí a každý druhý rok hodnotili ich stravu. Počas štúdie zomrelo 335 účastníkov. Avšak na každých desať úmrtí medzi tými, ktorí konzumovali ultra-spracované potraviny v minimálnej miere, pripadalo 16 úmrtí tých, ktorí takéto potraviny konzumovali najviac - viac ako štyri porcie denne.

potraviny_7f000001-127e-ed5e.jpg

Druhá štúdia Parížskej univerzity sledovala po dobu piatich rokov 105 159 ľudí a ich stravu hodnotila dvakrát do roka. Ukázalo sa, že tí, ktorí konzumovali viac ultra-spracovaných potravín mali v horšom stave srdce. Kardiovaskulárne choroby malo 277 ľudí zo 100-tisíc, ktorí jedli najviac ultra-spracovaných potravín, v porovnaní s 242 ľuďmi zo 100-tisíc, ktorí ich jedli najmenej.

Pridružené škodlivé návyky

Vlani tiež vedci dali do súvisu konzumáciu ultra-spracovaných potravín so zvýšeným rizikom rakoviny. "Rastúci počet nezávislých štúdií zaznamenal súvislosť medzi ultra-spracovaným jedlom a škodlivými účinkami na zdravie," skonštatovala Mathilde Touvier z Parížskej univerzity.

Štúdie, ktoré publikovali v British Medical Journal, zaznamenali spojitosť medzi vysoko spracovanými potravinami a horším zdravotným stavom, nevedeli však dokázať, že jedno spôsobuje druhé. Medzi ľuďmi, ktorí jedia najviac ultra-spracovaných potravín, je totiž aj väčšia pravdepodobnosť iných nezdravých návykov ako napríklad fajčenie. Výskum tiež ukázal, že ľudia, ktorí konzumovali takéto potraviny, mali tendenciu jesť viac a priberať na hmotnosti.

Kategórie podľa priemyselných úprav

Stupne spracovania potravín závisia od toho, koľkými priemyselnými úpravami prešli. Najnižšou kategóriou sú nespracované alebo minimálne spracované potraviny ako ovocie, zelenina, mlieko, mäso, strukoviny, semienka, obilniny, prípadne vajíčka.

ranajky-stravovanie-jedlo-1140px-ctk_7f000001-10b3-0c0d.jpg

Spracované potraviny prešli úpravou, aby dlhšie vydržali alebo lepšie chutili, vo všeobecnosti napríklad pridaním soli, oleja, cukru alebo prešli fermentáciou, čiže kvasením. Do tejto kategórie patria napríklad syry, slanina, domáci chlieb, konzervované ovocie a zelenina, údené ryby alebo pivo. Poslednou kategóriou sú ultra-spracované potraviny, teda tie, ktoré prešli výrazným priemyselným spracovaním a často majú na obaloch dlhý zoznam prísad vrátane konzervantov, sladidiel alebo zvýrazňovačov farieb.

"Hovorí sa, že ak produkt obsahuje viac ako päť zložiek, je pravdepodobne ultra-spracovaný," uviedla pre BBC Maira Bes-Rastrollo z univerzity v Navarre. Medzi takéto jedlá patria napríklad klobásy, hamburgery, raňajkové cereálie alebo cereálne tyčinky, instantné polievky, sladené šumivé nápoje, kuracie nugetky, koláče, čokoláda, zmrzlina, masovo produkovaný chlieb alebo pizza.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok