V prerušenom sne sa dá pokračovať. Experti prezradili, ako

TA3 ČTK
9.6.2019 09:57

Je možné obnoviť sen, aby sme sa dozvedeli, čo sa bude diať a ako príbeh skončí? Dá sa znova zaspať a pokračovať v tajomnej expedícii po plážach snovej krajiny? Francúzsky denník Le Figaro sa opýtal troch odborníkov, a to neurovedkyne, psychoanalytičky a experta na výklad snov.

V prerušenom sne sa dá pokračovať. Experti prezradili, ako
ČTK

Narkoleptici sú vo výhode

Hoci o tom neexistuje vedecký dôkaz, podľa odborníkov je možné v nedokončenom sne pokračovať. Nedokáže to však uskutočniť každý človek. Niektorí na to majú určité predpoklady, napríklad tí, ktorí dokážu snívať čiastočne vedome. "Niektorí z nás sú schopní čiastočne kontrolovať priebeh svojich snov. Mohli by teda aj pokračovať v zaujímavom sne vtedy, keď si to želajú," hovorí Delphine Oudiettová, neurovedkyňa z Inštitútu mozgu a miechy v Paríži.

dream_ac1100ae-d974-73e2.jpg

Narkoleptici, ktorí cez deň náhle upadajú do spánku, by to mohli mať jednoduchše. "Snívajú veľmi často a viac než ostatní, pretože zaspávajú vo fáze paradoxného spánku teda vo fáze REM, čo je cyklus, počas korého snívame. Počas tohto cyklu je mozgová aktivita bližšia bdelému stavu a to vysvetľuje, prečo narkoleptici majú väčšiu kontrolu nad svojimi snami a môžu byť schopní v nich pokračovať," uvádza Ginevra Uguccioniová, neuropsychologička z parížskej kliniky Pitié-Salpêtrière.

Kľúčové sú podrobnosti

Okrem tých, čo snívajú pri vedomí a narkoleptikov existuje spôsob, ako sa naučiť pokračovať v pretrhnutom sne. Stačí niekoľko tréningov. Delphine Oudiettová odporúča, aby sme si skúsili spomenúť na čo najviac podrobností zo snového príbehu a takýmto spôsobom sa pokúsili navodiť sen, ktorý chceme privolať a pokračovať v ňom.

"Stimuláciou podvedomia je možné buď pokračovať v tom, o čom chceme snívať, alebo si vybrať, o čom chceme mať sen," tvrdí psychoanalytik a odborník na sny Thierry-Frédéric Moir. Kľúčom k úspechu je podľa neho aj dýchanie. "Je potrebné sa uvoľniť a v pokojnom tempe hlboko vdychovať a vydychovať, aby sme vytvorili duševné prázdno," spresňuje expert.

spanok_ac1100ae-ddcf-0ae2.jpg

Najlepšie šance na návrat

Ideálnym okamihom pre čo najvyššie šance na pokračovanie sna je práve chvíľa hneď po prerušení spánku. "Človek rýchlo zaspí, pretože prebudenie bolo krátke a stále trvá sústredenie na sen," hovorí Delphine Oudiettová.

Dobrým časom na pokračovanie sna je ráno. "Nadránom, keď sme prešli všetkými fázami spánku, vstupujeme priamo do fáze REM," vysvetľuje psychoanalytik Thierry-Frédéric Moir. Tá je fázou, keď sú sny najintenzívnejšie. Vhodný je aj popoludňajší spánok. Skúste si vybrať svoju metódu a zistiť, kam môžu vaše sny pokračovať.

Témy: Le Figaro
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok