Babiš je v konflikte záujmov, Brusel chce údajne späť eurofondy

TA3 SITA
31.5.2019 11:16

Český premiér Andrej Babiš je aj naďalej pre väzby na svoje bývalé podnikateľské aktivity v konflikte záujmov. Zistil to audit Európskej komisie. Ide o predbežný návrh auditnej správy. Nie je pravda, že EK chce vrátiť dotácie, reaguje Babiš.

Z auditu podľa denníka Hospodářské noviny vyplýva, že skupina Agrofert bude musieť vrátiť všetky európske dotácie, ktoré dostala od februára 2018. Premiér portálu Novinky.cz napísal, že audit nemá k dispozícii a vyjadrí sa neskôr, keď zistí, o čo ide. Ministerstvo financií vzápätí potvrdilo, že audit má.

Babiš akýkoľvek konflikt záujmov dlhodobo odmieta a opakuje, že so svojimi bývalými firmami, ktoré previedol do zvereneckého fondu, nemá nič spoločné. Babiš previedol Agrofert do zvereneckého fondu začiatkom roka 2017. Stále je ale jeho beneficientom, čo znamená, že všetky zisky všetkých firiem vo fonde patria Babišovi. Na možný pretrvávajúci konflikt záujmov vlani upozornila organizácia Transparency International.

Server iRozhlas v piatok upozornil, že Agrofert po zavedení prísnejších európskych pravidiel o konflikte záujmu dostal od českého štátu na dotáciách ďalších 40 miliónov korún. Nové pravidlá o konflikte záujmu vstúpili do platnosti 2. augusta 2018. Európska komisia vyšetrovala, či český premiér tieto pravidlá porušuje. Preto tiež pozastavila preplácanie dotácií pre Agrofert.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok