Facebook chce konkurovať bankám, chystá vlastnú kryptomenu

TA3 ČTK
1.6.2019 20:22

Prevádzkovateľ sociálnej siete Facebook dokončuje plány na vytvorenie vlastnej kryptomeny. V prvých mesiacoch budúceho roka chce asi v desiatich krajinách zriadiť digitálny platobný systém. Novú menu, ktorá má zatiaľ pracovný názov GlobalCoin, chce začať testovať do konca tohto roku. Uviedol to server BBC.

Facebook chce konkurovať bankám, chystá vlastnú kryptomenu
SITA/AP

Prelomiť finančné prekážky

Detaily o novej kryptomene by mali zverejniť v lete. Zakladateľ Facebooku sa minulý mesiac stretol s guvernérom britskej centrálnej banky Markom Carneyom. Okrem iného rokovali aj o príležitostiach a rizikách pri spustení kryptomeny. Facebook taktiež požiadal o radu, čo sa týka prevádzkových a regulačných otázok, úradníkov amerického ministerstva financií.

Facebook chce vytvoriť digitálnu menu, ktorá poskytne dostupné a bezpečné spôsoby prevádzania platieb bez ohľadu na to, či má užívateľ zriadený bankový účet. Facebook vlastní taktiež aplikácie WhatsApp a Instagram. Firma dúfa, že zásadne ovplyvní existujúce siete tým, že prelomí finančné prekážky, bude konkurovať bankám a zníži spotrebiteľské náklady.

Prvý pokus pred desiatimi rokmi

Informácie o projekte digitálnej meny Facebooku, ktorý prezývajú Projekt libra, sa objavili v decembri minulého roku. Nie je to však prvýkrát, čo Facebook skúša preniknúť do oblasti digitálnych mien.

Zhruba pred desiatimi rokmi vytvoril virtuálnu menu Facebook Credits, ktorá ľuďom umožňovala nakupovať položky v aplikáciách na sociálnej sieti. Po necelých dvoch rokoch však Facebook tento projekt opustil, pretože nemal dostatočný ohlas medzi užívateľmi.

Facebook bude taktiež musieť zdolať viacero regulácií v krajinách, kde chce spustiť zmeny. K týmto krajinám by mala patriť aj India, ktorá nedávno zasiahla proti digitálnym menám. Najväčším testom však bude zrejme to, či budú ľudia sociálnej sieti dôverovať natoľko, aby začali meniť svoje vlastné peniaze za digitálnu menu.

fb_7f000001-baf9-68c1.jpg

Šance nového projektu

Analytici sa nezhodujú v názoroch na to, aké šance na fungovanie má nová mena. David Gerard, odborník na databázu Blockchain, ktorá sa používa pre tvorbu kryptomien, upozornil, že kryptomeny sú náchylné k výkyvom hodnoty. To by mohlo byť prekážkou úspechu GlobalCoinu. Bežní ľudia podľa neho nechcú menu, ktorá neustále klesá a stúpa.

Odborník na kryptomeny z Londýnskej ekonomickej školy Garrick Hileman však uvádza, že projekt GlobalCoin by mohol byť jednou z najvýznamnejších udalostí v histórii kryptomien. Odhadol, že na celom svete používa v súčasnosti kryptomeny asi 30 miliónov ľudí. Facebook má 2,37 miliardy aktívnych užívateľov po celom svete.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok