Bol v povstaní, komunisti ho väznili. Zomrel Jiří Stránský

TA3 TASR
30.5.2019 10:17

Vo veku 87 rokov zomrel v stredu spisovateľ, scenárista, prekladateľ a bývalý politický väzeň Jiří Stránský. Informáciu potvrdil predseda Českého centra medzinárodného PEN klubu Jiří Dědeček.

Bol v povstaní, komunisti ho väznili. Zomrel Jiří Stránský
ČTK

Vo svojich dielach čerpal z vlastných skúseností človeka, ktorý bol za komunistického režimu dvakrát uväznený. Stránský bol od mladosti odporcom totalitných režimov. Ako študent gymnázia sa zapojil do májového povstania v roku 1945. V čase komunistickej totality potom zatkli Stránského otca i brata, a nakoniec aj jeho. V roku 1953 ho odsúdili za vlastizradu a na slobodu sa dostal až v roku 1960 na amnestiu.

V prvej polovici 70. rokov ho uväznili znovu. "Mal som šťastie, že som narážal na ľudí, ktorých som si vážil, pretože som v prvom väzení sedel s elitou národa a vyštudoval som tam," povedal nedávno pri predstavovaní svojej knihy Štěstí napodruhé.

Stránský je autorom knihy Zdivočelá země, podľa ktorej vznikol rovnomenný televízny seriál. Napísal množstvo próz, medziiným Povídačky pro Kláru, Přelet alebo Tichú poštu. Bol tiež autorom scenára k seriálom a filmom, medzi nimi boli Tábor Černého delfína, Bumerang či Kousek nebe. Je tiež spoluautorom dokumentu Ztráta paměti a na konte má aj rozhlasové hry, fejtóny a preklady z angličtiny, pripomína server Aktuálně.cz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok