Tragédia pri maďarskom parlamente, potopila sa loď s turistami

TA3 TASR SITA
30.5.2019 07:01

Najmenej sedem mŕtvych a takmer dvadsať nezvestných hlásia po potopení sa výletnej lode v centre Budapešti, neďaleko maďarského parlamentu. Na lodi boli juhokórejskí turisti, ktorí na sebe v čase kolízie nemali na sebe vesty. Záchranná akcia pokračuje v zlom, daždivom počasí.

Turisti z maďarskej výletnej lode, ktorá sa v stredu potopila v centre Budapešti, nemali oblečené záchranné vesty. Oznámilo to juhokórejské ministerstvo zahraničia. Predstavitelia Soulu uviedli, že pri nehode zahynulo sedem juhokórejských turistov a 19 ďalších je nezvestných. Sedem ľudí vo veku od 31 do 66 rokov, medzi nimi šesť žien a jedného muža, sa podarilo zachrániť.

Po nezvestných pátra vyše 200 policajtov, záchranárov, pracovníkov civilnej ochrany i vojakov.

O tom, že turisti v čase kolízie nemali na sebe vesty, ministerstvo informovali juhokórejskí diplomati v Maďarsku. Ako však ministerstvo poznamenalo, počas vyhliadkových plavieb na Dunaji je "obvyklé", že turisti vesty nemajú oblečené. Tím juhokórejských predstaviteľov odletel vo štvrtok do Maďarska, aby asistoval pri záchranných operáciách a poskytol potrebnú podporu pasažierom a ich rodinám.

Loď, ktorá viezla 33 turistov z Južnej Kórey a dvoch maďarských členov posádky, sa zrazila s iným väčším plavidlom v stredu večer a potopila sa. Maďarské úrady hovoria celkovo o 21 nezvestných vrátane oboch Maďarov. Potopenú loď lokalizovali vo štvrtok v skorých ranných hodinách pri Margitinom moste neďaleko parlamentu. Záchranné tímy teraz prehľadávajú brehy Dunaja aj viaceré kilometre od miesta nešťastia. Voda v rieke prúdi rýchlo a má po výdatných dažďoch zvýšenú hladinu. Jedného živého sa podarilo nájsť asi tri kilometre južne od parlamentu. Teplota vody je 10 až 12 stupňov Celzia. Do operácie sú zapojené desiatky záchranárov, potápačov aj vojakov.

Loď s názvom Morská panna (Hableány) šla ku dnu okolo desiatej hodiny večer. Spoločnosť Panoráma Deck ju označila za najmenšiu zo svojej flotily s maximálnou kapacitou 60 osôb. Presná príčina nešťastia zatiaľ nie je známa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok